Контигент војника из Албаније, који би у оквиру НАТО снага требало да буде упућен на Косово и Метохију, бројаће између 300 и 500 војника, пише београдски дневни лист „Блиц“.

Овај лист, позивајући се на дипломатске иизворе, наводи да је у НАТО-у донесена политичка одлука, док оперативна није, као и да је још отворено питање када ће и у који дио Косова и Метохије ови војници бити упућени.

Лист подсјећа да је неколико војника прије два дана прошетало главном улицом Сјеверне Митровице и да су групу махом чинили припадници Кфора из европских земаља.

Српски извори са Косова и Метохије рекли су „Блицу“ да су у тој групи били и војници у униформама са црногорском заставом.

„Једна од идеја и јесте да албански војници, који би били у саставу Кфора на Косову, буду са војницима из Црне Горе. Према процјенама, присуство Црногораца ублажило би могући негативан однос према албанским војницима. Црногорци треба да `амортизују` могуће непријатељство према војницима из Албаније“, рекао је овом листу дипломатски извор.

Лист истиче да војници НАТО-а из Албаније, који тренутно бораве на Косову и Метохији, учествују на вјежбама, али да се њихов прецизан број крије.

„У Приштини су, међутим, већ дуже време два оперативца из Црне Горе“, навео је лист.