Руска војна база имена “Сјеверна дјетелина” на острву Котелни једна је од најновијих војних база Русије, а смјештена је на, вјероватно, најмање гостољубивом подручју на планети.

Комплекс у облику тролиста (дјетелине) обојен у боје руске заставе може смјестити 250 војника и довољно залиха да они фукционишу годину дана без икаквог додира са вањским свијетом.

“Сјеверна дјетелина” смјештена је у засљепљујуће бијелом пространству и ближе је Аљасци него Москви. Једна је од три нове руске базе изнад 75. паралеле и дио Путиновог пројекта којим жели да устоличи своју војну снагу широм арктичке обале. Руска војска саопштила је да је у посљедњих шест година изградила 475 војних локација које се протежу од западне границе Русије па све до Беринговог пролаза на истоку.

Руска Сјеверна флота уселила се у базу 2016. године. Војно особље не мора се суочавати с оштрим арктичким временским условима, осим ако није на дужности ван објекта. База има стамбене и пословне блокове који су међусобно повезани, а једина самостојећа зграда јесте мала православна капела удаљена 20-ак метара од средишта базе.

Одбрамбени ракетни системи

– База надзире ваздушни простор, спроводи радарску контролу и штити сјеверни морски пут – изјавио је мајор Владимир Пасечник.

База је већ опремљена обалним обрамбеним ракетним системима и ракетним системом средњег домета Пантсир који је прилагођен арктичким условима и који може функционисати и на температурама до -50 степени по Целзијусу.

Функција базе јесте заштита руских интереса на подручју које брзо постаје геополитичка жаришна тачка међу земљама које имају право на арктичка подручја. Русија посједује око 50 одсто укупне арктичке обале.