У периоду након прошлогодишњих општих избора дискретно, а послије успјеха на референдуму у Теслићу отворено, начелник ове општине Милан Миличевић слови за најозбиљнијег кандидата за новог предсједника Српске демократске странке.

У разговору за портале опција.нет и бањалука.нет, Миличевић, који је и предсједник Главног одбора СДС-а, осврнуо на све чешће процјене да ће управо он бити будући лидер те партије.

Осим о стању у СДС-у и општини Теслић, Милан Миличевић је, наравно, коменатрисао и недавно одржани референдум у Теслићу, који су иницирали његови политички конкренти на локалном нивоу како би издејствовали Миличевићев опозив, у чему нису успјели.

– Референдум у Теслићу је јасно показао да Српска демократска странка има капацитет у сваком погледу да буде лидерска партија на овом простору. Разбили смо све наде онима који су мислили да ће са ових простора нестати партија која је стварала Републику Српску. Показали смо да можемо побиједити, али и зауставити изборну крађу. Сам референдум има и велики значај за Српску демократску странку, јер може бити нека врста прекретнице. Као предсједник Главног одбора и Општинског одбора у Теслићу, као начелник те општине, у томе сам директно учествовао, али свакако сам највише заинтересован да се Српска демократска странка врати на мјесто које јој припада.

ПРЕПОЗНАЈЕТЕ ЛИ УНУТАРСТРАНАЧКУ ПОДРШКУ ДОВОЉНОГ ИНТЕНЗИТЕТА ДА БЕЗРЕЗЕРВНО ПРИХВАТИТЕ ВЛАСТИТИ ДОЛАЗАК НА ПОЗИЦИЈУ ПРВОГ ЧОВЈЕКА СДС-А?

Нама је више него икад потребна саборност и јединство око подршке будућем кандидату за предсједника странке, био то Милан Миличевић или неко други. Та подршка треба да буде према самој странци, а самим тим и према будућем кандидату, око којег ћемо, надам се, успоставити шири консензус и сагласност већ на сљедецој сједници Главног одбора.

КАКВО ПОЗИЦИОНИРАЊЕ У ЗАВРШНИЦИ УНУТАРСТРАНАЧКИХ ИЗБОРА У СДС-У ОЧЕКУЈЕТЕ ОД ДОСАДАШЊЕГ ПРЕДСЈЕДНИКА ВУКОТЕ ГОВЕДАРИЦЕ, АЛИ И ОД МИРКА ШАРОВИЋА, КОЈИ СЕ, ОСИМ ВАС, ТАКОЂЕ МЈЕСЕЦИМА ПОМИЊАО КАО КАНДИДАТ ЗА БУДУЋЕГ ЛИДЕРА? ОДНОСНО, ШТА ЈЕ РЕАЛНИЈЕ ОЧЕКИВАТИ НА ИЗБОРНОЈ СКУПШТИНИ СДС-А – ИЗЈАШЊАВАЊЕ О ЈЕДНОМ ИЛИ О ВИШЕ КАНДИДАТА?

Српској демократској странци је након веома турбулентног времена потребна консолидација и реорганизација како би у наредном периоду преузела улогу коју је некада имала, а то је стварање, одбрана и развој Републике. Уз Републику Српску стасала је и Српска демократска странка. Сада је тај препород пријеко потребан нама унутар странке, али и Републици Српској. На том путу потребни су нам сви честити, добронамјерни људи Српске демократске странке и Републике Српске. Позиција таквих људи у странци је веома важна и ми треба да покажемо патриотизам, оданост странци и јединство, ма ко био предсједник Српске демократске странке. И Вукоту Говедарицу и Мирка Шаровића и себе и многе друге видим у тиму за препород. Како ће се ствари одвијати кроз унутарстраначке изборе, односно да ли ће бити један или више кандидата, зависи управо од свих нас.

ИМАТЕ ЛИ ДЕФИНИТИВАН ОДГОВОР НА ДИЛЕМУ – КАКАВ СТАВ, НА НИВОУ РС И БИХ, СДС ТРЕБА ДА ЗАУЗМЕ ПРЕМА СНСД-У? СМАТРАТЕ ЛИ ТО ПИТАЊЕ АПСОЛВИРАНИМ НАКОН ПОСЉЕДЊЕ СЈЕДНИЦЕ ГЛАВНОГ ОДБОРА И ИЗЈАШЊАВАЊА О ПОНУДИ ДА УЂЕТЕ У САВЈЕТ МИНИСТАРА?

Став Српске демкратске странке на нивоу БиХ је какав и треба да буде став државотворне странке Републике Српске. Ми смо створили Републику Српску и ми ћемо је увијек и бранити, били на власти или не. Ми не заузимамо никакав став према СНСД-у, нас не занимају фотеље, нас занима Република Српска. Ми смо ти који су је одбранили и одредили њен правац и будућност. У наредном периоду треба да се окупљамо око идеја, одбране и развоја Српске, а не око подјеле функција. Да ли то значи да ћемо дићи руке заједно са другим политичким партијама из Републике Српске? Да, ако су у интересу Републике Српске. Слушаћемо народ, а не лидере.

КАО ПОТЕНЦИЈАЛНИ НОВИ ПРЕДСЈЕДНИК СДС-А, ИМАТЕ ЛИ ФОРМУЛУ КОЈА ЋЕ ПОД ИСТИМ СТРАНАЧКИМ КРОВОМ ЗАДРЖАТИ И ДРАГАНА МЕКТИЋА И МИЛОВАНА БЈЕЛИЦУ, КОЈИ ПЕРСОНИФИКУЈУ ДВА ПОТПУНО УДАЉЕНА КОНЦЕПТА БУДУЋНОСТИ СДС-А?

Мислим да је најбоље за све да убудуће идемо ка програмским циљевима Српске демократске странке заједно, а ти циљеви су јасно дефинисани програмом и статутом странке. Био то ја или неко други, циљ сваког предсједника Српске демократске странке треба да буде не само да задржи све садашње чланове, већ да придобије и ширу подршку, па и неких људи који су раније били под истим страначким кровом, али су због другачијих погледа напустили странку. Формула је врло једноставна и практична. зове се Српска демократска странка. Окупићемо се око идеје њеног препорода, око будућности Републике и тај концепт ћемо правити заједно са народом.

ШТА ТО КОНКРЕТНО ПОДРАЗУМИЈЕВА КАДА ЈЕ РИЈЕЧ О ДВОЈИЦИ ВИСОКИХ ФУНКЦИОНЕРА СДС-А КОЈЕ СМО ПОМЕНУЛИ?

Никада не коментаришем своје страначке колеге јавно. Чиним то на састанцима страначких органа. Мислим да треба увести реда у јавним иступима страначких првака, поготово кад су у питању крупна политичка питања. То је једно од озбиљнијих питања за странку којем треба посветити пуну пажњу, јер јавност слуша сваку нашу ријеч. Ту не смије бити импровизација.

ИМЕНОВАНИ СТЕ ЗА ПРЕДСЈЕДНИКА КОМИСИЈЕ СДС-А КОЈА ТРЕБА ДА КОНСОЛИДУЈЕ СТАЊЕ У ГРАДСКОМ ОДБОРУ У ПРИЈЕДОРУ. БУДУЋИ ДА ЈЕ ТАЈ ПОВОД ОЧИГЛЕДНО ИЗАЗВАО ТЕНЗИЈЕ И У СДС-У, ИМАТЕ ЛИ У ОВОМ МОМЕНТУ СТАВ О ТОМЕ С КИМ БИ ВАША СТРАНКА ТРЕБАЛО ДА УЛАЗИ У ПОЛИТИЧКЕ КОМБИНАЦИЈЕ УКОЛИКО У ТОЈ СРЕДИНИ ДОЂЕ ДО ПОТПУНОГ РАЗЛАЗА ДНС-А И СНСД-А?

Као неко ко је већ раније изгубио скупштинску већину не сматрам да је добро придруживање било коме зарад ситних властитих интереса. Српска демократска странка у Приједору не треба да улази ни у какве комбинације, сем у комбинације са народом, како бисмо Приједор и Републику Српску учинили бољим. Нас не треба да интересује ни СНСД ни ДНС, већ добре одлуке за Приједор. Коначно сви треба да се окупљамо око народа, па тако и у Приједору.

НАКОН НЕУСПЈЕШНОГ РЕФЕРЕНДУМА О ОПОЗИВУ, ПОКРЕНУЛИ СТЕ ПРОЦЕДУРУ СА РАСПУШТАЊЕ СО ТЕСЛИЋ И РАСПИСИВАЊЕ ЛОКАЛНИХ ИЗБОРА ПРИЈЕ РЕДОВНОГ ТЕРМИНА 2020. ГОДИНЕ. КАКВУ РЕАКЦИЈУ НАДЛЕЖНИХ ИНСТАНЦИ ОЧЕКУЈЕТЕ?

Очекујем распуштање локалне скупштине већ на сљедећој сједници НСРС. Након референдума свака даља одлука локалне скупштине у овом саставу нема легитимитет и зато је потребно да се што прије донесе таква одлука. То треба да буде примјер и осталим срединама, да се напокон схвати да бити одборник није само привилегија него и одговорност за доношење одлука, а посебно ако су оне погрешне. Уколико не дође до распуштања скупштине у Теслићу, поставља се питање смисла Закона о локалној самоуправи у овом облику, а такође се поставља питање и смисла избора по досадашњим правилима.

ЈЕДНА ОД НАЈЧЕШЋИХ ПРИМЈЕДБИ КОЈУ СУ ВАМ УПУЋИВАЛИ ИНИЦИЈАТОРИ РЕФЕРЕНДУМА БИЛА ЈЕ ЗАСНОВАНА НА ТВРДЊИ ДА СТЕ, НАВОДНО, ИЗОЛОВАЛИ ОПШТИНУ ТЕСЛИЋ И ДА НИСТЕ БИЛИ ЗАИНТЕРЕСОВАНИ ЗА САРАДЊУ СА ВЛАДОМ РС. СМАТРАТЕ ЛИ ТУ ТЕЗУ УТЕМЕЉЕНОМ?

Ту тезу су користили, боље речено злоупотребљавали, они који су изгласали референдум о опозиву. Исход референдума је најбоље показао шта грађани мисле о тој примједби и општина Теслић је једна од најбољих општина у Републици Српској. Врло сам заинтересован за сарадњу са свим органима у Републици Српској, то је моја дужност и обавеза, али често су то спечавали нечији лични интереси или политиканство. У прилог свему говори и званичан позив који сам упутио српском члану Предсједништва БиХ, предсједници Републике Српске и премијеру да посјете општину Теслић и да разговарамо о свим проблемима и најављиваним инвестицијама.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име