Фото: Тwitter

Чешка ће у Сјеверну Македонију послати специјалну опрему за откривање нелегалних миграната у камионима.

Министар унутрашњих послова Јан Хамачек предао је у Скопљу и поклон владе – милион евра за сјеверномакедонску пограничну полицију и јединицу специјализовану за сузбијање нелегалне миграције, саопштило је чешко Министарство унутрашњих послова.

– Ово није први поклон Сјеверној Македони. Од 2016. године помажемо редовно. У оквиру програма МУП-а помоћ на мјесту послали смо Македонији већ скоро четири милиона евра. То је најбољи начин да се заједно боримо против феномена као што је нелегална миграција или организовани криминал – казао је министар Хамачек.

Тај новац сјеверно-македонска полиција употријебиће за куповину два брода, термовизије и специјалних видео камера а уз то ће им чешка полиција дати на располагање и специјалну опрему за контролу камиона.

-Договорили смо се да ћемо ставити на располагање нашу полицијску опрему која ће омогућити да се открију особе сакривене у камионима, без тога да камион мора да се отвори – рекао је Хамачек током обиласка граничног прелаза Богордица, пренио је чешки МУП.

Чешка такође рачуна да ће и даље слати колегама у Скопље помоћ на граници са Грчком и чешке полицијаце, којих је већ у неколико смјена од 2016. године прошло 974. Чешки контингент је највећи међу седам страних земаља које слањем својих полицајаца у Сјеверној Македонију помажу да балканска миграцијска траса остане затворена.

– Наша помоћ није само новчана, шаљемо и полицајце. Спремни смо да наставимо све док Сјеверна Македонија буде изложена миграцијским притисцима – обећао је Хамачек.