Фото: PIXABAY

У тренутку када сазнате да сте трудни или се већ породите време је и да свом детету дате име, а онда се пред вас створи неизмеран број имена, а ви не можете да се одлучите које би најбоље пристајало вашем детету. Након тренда да се деци дају модерна, кратка имена, дошло је време када се родитељи одлучују да својим најмилијима дају стара српска имена и врате се традицији.

Ипак, уколико већ планирате да детету дате неко необично или старо име, требало би да проучите његово значење, да се не бисте изненадили када већ буде касно за промену. Родитељи често бирају традиционална имена како би очували успомену на своје претке, али данас та имена не морају нужно да имају значење које му се некада давно приписивало, а неретко и нису на српских простора.

Вероватно најбољи пример таквог старог, а и данас популарног имена је име Ненад. Име Ненад се сматра изворним, чисто српским именом. Распрострањено је у нашој земљи, али и у Хрватској, Босни и Црној Гори. Сматра се да име води порекло од негације глагола „надати“ или „очекивати“. Име се најчешће давало деци која су дошла на свет „ненадано“, „изненада“, тј. којима се родитељи нису надали. Најчешћи случај је био када мајке остану у другом стању у позним годинама.

Неки етнолози тврде и да ово мушко име води порекло од негације глагола „желети“ и да практично значи – нежељено дете, мада много нису сагласни са оваквим мишљењем. Оно што је додатно интересантно јесте да ово име нема ниједан други облик, а једно је од ретких мушки имена у Србији које нема изведени женски облик имена.