Фото: WIKIPEDIA

На први поглед, град Уткиагвик може да изгледа као било који други арктички град. Тамо је изненађујуће хладно, јер пермафрост (зона/предео вечитог снега и леда) превладава током већег дела године, а Уткиагвик је једно од најоблачнијих места на Земљи.

Иако је клима немилосрдна, град има преко 4.000 грађана, а већина људи су староседеоци. Они су такође једна од најсевернијих заједница на свету, што га чини најсевернијим градом у Сједињеним Државама.

Претходно познат као Бароу, град Уткиагвик је економски центар округа Норт Слоуп. Неки људи помажу у операцијама нафтних поља, други се ослањају на рад владе, док се остали ослањају на туризам. А вероватно вам одмах пада на памет питање зашто би неко дошао на тако далеко место на северу са тако немилосрдном климом?

Па, као и други арктички градови, у Уткиагвику се може видети доста природних феномена везаних за Сунце и дневно-ноћни циклус. Једно од најистакнутијих догађаја је поноћно сунце.

Поноћно Сунце се појављује у летњим месецима у арктичком кругу. У то време сунце се види на небу 24 сата дневно, што значи да је видљиво и у поноћ (ако је време добро). Током овог времена, многи арктички градови су домаћини разних манифестација и фестивала како би привукли туристе који желе да искусе магични тренутак гледања Сунца у поноћ.

Међутим, поноћно Сунце није једина појава која чини да се Уткиагвик истиче. За разлику од других градова Аљаске, Уткиагвик се налази на северу, и током зимских месеци доживљава необично дугу поларну ноћ. Ноћ која траје 65 дана.

Године 2018. Сунце је последњи пут зашло 18. новембра. Уз то, град се спустио у дугу ноћ и видео је излазак сунца тек 23. јануара. Чак и тада је Сунце само дотакло хоризонт и потпуно се вратило тек недељу дана касније.

Током прве половине поларне ноћи, количина сумрака се смањује и око Божића, грађански сумрак у Уткиагвику траје само три сата. То значи да, иако град није био потпуно уроњен у таму, количина светла је била минимална.

Срећом, становници града су навикли на дуже периоде мрака и након што су у јануару дочекали Сунце, сада се могу радовати поноћном Сунцу.