Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија

Запослени у Централној банци Босне и Херцеговине примају готово три пута веће плате у односу на просјек у БиХ, а током прошле године њихова просјечна зарада износила је 2.381 конвертибилну марку.

По наводима из независне ревизије о финансијском пословању Централне банке БиХ, у овој финансијској институцији на крају прошле године било је запослено укупно 368 радника, за чије трошкове је издвојено нешто више од 19 милиона конвертибилних марака.

Само за плате је потрошено око 10,5 милиона КМ (око 300.000 КМ више него годину прије), а за порезе и доприносе је издвојено нешто више од 5,9 милиона КМ. Остала примања радника износила су око 2,7 милиона КМ.

Запослени имају право на отпремнине приликом одласка у пензију.

– У складу са законским прописима, имају право на отпремнину, која се у складу са интерним актима банке додјељује у висини од шест редовних мјесечних плата запосленика исплаћених у посљедњих шест мјесеци – навели су ревизори.

Резервисања за ове намјене износила су око 152.000 КМ.

У просјек плата запослених улазе и зараде гувернера и чланова Управног одбора ЦББиХ. У ревизорском извјештају се не наводе појединачна примања запослених, али је раније из банке, на посланички упит, саопштено да је плата гувернера 8.025 КМ. Гувернер Централне банке БиХ је Сенад Софтић.

Централна банка БиХ прошле године имала је нето добит од 12,2 милиона КМ или за 3,8 милиона КМ мање него годину прије.