Фото: Дејан Божић/РАС Србија

Синдикат управе РС захтјева од Владе РС распакивање закона о платама како би се свим запосленима у управи повећале плате.

Ово за Српскаинфо каже предсједник Синдиката управе РС Божо Марић који оцјењује како је “држава испала некоректна према деминерима у Цивилној заштити Републике Српске”.

– Прихваћено је да 3.800 полицијаца у МУП Републике Српске буде увећана плата за десет одсто по основу отежаних услова за рад. Рецимо, полицајац који чува неку зграду има ту накнаду, а деминер који сваки дан улази у минско поље и којег једна грешка кошта живота, нема наканду за отежане услове рада – објашњава Марић.

Он каже да деминери десет година примају исту плату.

По његовим ријечима, Синдикат тражи да најниже примање за све запослене у управи буде најнижа плата која сада износи 450 КМ, плус топли оброк и једна дванаестина регреса.

-Дакле, ми тражимо повећање за све у управи, а не да се иде селективно по секторима – наводи Марић.

На констатацију да послодавци тврде да неће бити простотра за повећање плата у привреди ако се повећају плате у јавном сектору, Марић каже да у буџету има пара за повишице и да се то може урадити “правичнијом и правилнијом расподјелом новца”.

– Из буџета РС се издвајају десетине милиона марака за привремене и повремене послове које државни службеник припреми, а онда дође неки експерт из неке комисије и само то потпише. А прима хонорар у висини годишње плате тог службеника. Извините господо у Влади, али то није поштено – наводи Марић.