Амазон смањује обим пословања у Кини, најављујући затварање интернет трговине која је тешко држала корак с конкуренцијом попут Алилбабе и ЈД.цом-а.

Реутерс је први извијестио да Амазон планира да до средине јула затвори малопродајну платформу у Кини како би се усредсредио на уносније послове продаје иностране робе и услуга у цлоуд-у.

Потрошачи ће од 18. јула на Амазон.цн-у умјесто понуде кинеских трговаца моћи да виде понуду Амазонове глобалне трговине, наводи ББЦ. Амазон.цн настао је на темељима кинеске трговине књига, музике и видеа Јоyо.цом, који је Амазон купио 2004. за 75 милиона долара и променио му име 2007. године. Компанија се тешко носила с конкуренцијом доминантних играча попут ЈД.цома и Алибабиног Тмалла.

Повлачење с тржишта друге привреде свијета временски се поклопило са великим Амазоновим улагањима у Индију. Из Амазона су најавили да ће у интернет трговину у тој земљи уложити 5,5 милијарди долара. Конкуренција у Индији биће им локална компанија Флипкарт, која је прошле године покренула хиндску верзију своје мобилне wеб странице и апликацију за паметне телефоне како би привукла милионе нових корисника у тој земљи.

Иначе, Амазон је у понедјељак, 7. јануара 2019, заузео Мицрософт-ово место као највредније америчке компаније са тржишном капитализацијом од 790 милијарди долара у односу на 785 милијарди долара његовог ривала, наводи ЦНБЦ. Мицрософт је био на првом мјесту од 28. новембра, као што је писао пцпресс.рс.