Студија британског Националног центра за високотехнолошку безбиједност показала је да милиони људи користе шифре које је лако погодити и да је „123456“ најраспрострањенија лозинка међу хаковним налозима.

Многи Британци као лозинку користе назив свог омиљеног клуба – Ливерпула.

Истраживање је помогло да се установи како недостатак знања може да угрози безбиједност људи на интернету.

Из центра кажу да је за јаку лозинку најбоље спојити три насумично одабране ријечи које се лако памте.

У првом истраживању овог центра анализиране су јавне базе података о хакованим налозима како би се утврдило које ријечи, фразе и комбинације знакова људи користе.

На врху листе је 123456 – а овај низ појављује се у 23 милиона хакованих лозинки.

Друга најпопуларнија комбинација је 123456789, коју није много теже хаковати. Међу пет најхакованијих шифри су и qwертy, пасwорд и 1111111.

Власници хакованих налога често су као лозинке користили лична имена, али и имена фудбалских клубова и бендова.

Популарне шифре које је лако погодити су Ливерпул и Челси, док је бенд Блинк-182 први на листи лозинки које садрже имена бендова.

Људи који користе добро познате ријечи или имена за лозинку доводе себе у опасност, каже Иан Леви, технички директор Центра, преноси ББЦ на српском.

„Нико не би требало да штити осетљиве податке нечим што се може лако погодити, попут личног имена, назива локалног фудбалског клуба или омиљеног бенда“, додао је он.

Учесницима истраживања постављана су и питања о навикама и страховима које имају у вези безбиједности на интернету.

Око 42 одсто испитаника очекује да ће изгубити новац због преваре на интернету, а само 15 одсто са сигурношћу може да каже да зна довољно да се заштити.

Мање од половине испитаника за имејл користи шифру која је различита од лозинки за њихове друге налоге и коју би било тешко погодити.

Стручњак за безбиједност Трој Хант, који одржава базу података о хакованим налозима, каже да је одабир добре лозинке „најбоља мјера“ коју људи могу да предузму како би се заштитили на интернету.

„Обично овај посао не урадимо добро“, рекао је Хант, додајући да информације о шифрама које се најчешће користе требало би да помогну људима да пажљивије бирају лозинке.