Предсједник СДА Бакир Изетбеговић изјавио је да Савјет министара БиХ неће бити формиран ако у исто вријеме не буде формирана и Влада Федерације БиХ.

Изетбеговић је у интервјуу за ТВ Хајат говорио о формирању власти, резервном саставу полиције у РС, расподјели ресора између странака у Савјету министара, НАТО интеграцијама.

– Што се тиче Владе ФБиХ она може бити формирана идуће седмице. Дакле, имамо довољан број руку али ХДЗ инсистира да се јасно дефинише измјена Изборног закона. Оно што нисмо успјели седам година, оно што је господин Филе испред ЕУ покушавао да нам помогне, што је пропало с Априлским пакетом. Не вјерујем да смо ми у стању тако нешто брзо произвести, али ми нећемо моћи направити Савјет министара да барем у исто вријеме немамо федералну Владу. Дакле, те двије ствари ће се морати везати – поручио је Изетбеговић.

Говорећи о кандидатима за новог министра спољних послова БиХ, лидер СДА је истакао да то “мора бити неко ко има добре везе широм свијета”.

– Неко ко може отворити врата, ко је активан и у снази, човјек или жена који говори језике, тако да га неће бити баш лако наћи. Али наћи ће се. Има тих људи. Ја бих наравно волио имати јаког страначког човјека на тој позицији јер он ће представљати и странку, представљаће и Бошњаке у Савјету министара, ући ће у Колегиј, биће један од те прве тројице. Дакле, треба све то да има. Дипломата ми имамо, наравно, али треба да буде и политичар, да има ту лидерску црту – рекао је Изетбеговић.

На констатацију новинарке да је лијепо што је споменуо могућност постављања жене на ту позицију, Изетбеговић је казао како би „сигурно Бисера Турковић, на примјер, то могла добро радити“.

– Боље од многих мушкараца – додао је Изетбеговић.

Он је у контексту формирања власти говорио и о Драгану Човићу, предсједнику ХДЗ-а.

– Човић држи неку средњу позицију. Могло би се рећи да је више, да тако кажем, на страни Додика и РС-а, јер редовно од мене тражи да направим неки компромис, неки уступак “па ћемо некако кад формирамо власт активирати тај МАП”. Али није то нешто ригидно, да кажемо да имамо двојицу против једнога – рекао је Изетбеговић.

Предсједник СДА је објаснио и како је Човић на почетку тражио да ХДЗ-у припадну Министарство финасија и Министарство спољних послова „знајући да то не може добити“.

– Али договорили смо се како смо се договорили, узео је једно од то двоје – казао је.

Одговарајући на питање какве то „опасности вребају уколико не дође до формирања власти, а на шта је упозоравано“, Изетбеговић је казао да „ми већ живимо у таквом стању“.

– Предсједништво БиХ врло ријетко засједа. Нису кренула са радом два дома Парламентарне скупштине БиХ, не формирају се комисије, нисмо послали Савјету Европе нашу делегацију. Дакле, полако нас српска страна уводи у застој рада законодавних тијела зато што још нема Савјета министара. Они траже да се формира Савјет министара да би се овај процес покренуо. И он ће бити све видљивији како вријеме буде пролазило. То је њихова тактика – објаснио је Изетбеговић.

Према ономе што је договорено на посљедњем састанку страначких делегација, СДА је припало Министарство спољних послова, Министарство безбједности и Министарство одбране те четири мјеста замјеника министара. Изетбеговић каже како је „у оваквим околностима“ задовољан таквом расподјелом ресора.

– У оваквим околностима какве јесу – да. У овоквом односу снага гдје ви фактички не можете ништа помакнути напријед без договора са хрватском и српском страном. Могло би то наравно и боље, али ето за мене су битна ова министарства. За сљедеће четири године битно је сачувати државу Босну и Херцеговину, сачувати сигурност и интеграцијске процесе, обнову економије. Мислим да је то могуће са оваквим договором – сматра Изетбеговић.

С обзиром да је раније из СДА истицано како је вријеме да се ствари промијене, тачније да Бошњак буде на челу Министарства финансија, Изетбеговић је одговорио и на питање да ли је могло другачије, односно да СДА ипак добије то министарство.

– Могло је. Ми смо могли узети Министарство финансија. Тада би ХДЗ имао Министарство спољних послова. Ја сам у разговору са људима из преговарачког тима, дакле људима из врха државе, Савјета министара, поставио то питање: шта нам је битније? Сви су процијенили да нам је у овоме часу битније Министарство спољних послова. Министарство финансија јесте јако важно и добро би било помоћи мало Хрватима јер имају ту вертикалу већ више од деценије (ХДЗ-ови кадрови на челу Министарстава финансија на нивоу ФБиХ и БиХ, оп. а.), да и Бошњаци ту уђу, то је и позиција предсједника Управног одбора када је у питању Управа за индиректно опорезивање, али ево процијенили су да је то важно, али да је ово друго важније. И ја се слажем. У моменту када треба бранити БиХ, њен имиџ, заступати је широм свијета, супротставити се неким лобирањима, учинили смо овако – објаснио је предсједник СДА.

У вези са изјавом српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика након посљедњег састанка када је новинарима рекао како је Изетбеговић тражио Министарство сбезбједности БиХ на чијем жели видјети Фахрудина Радончића, лидера СББ-а, Изетбеговић је такво Додиково тумачење ствари демантовао.

– Није тачно. То је његова (Додикова) претпоставка. Имена уопште нису помињана. Ја сам само помињао да ћу покушати направити широки босански фронт, онако како су они скупили скоро па све Србе, односно све Хрвате, који су се сложили у вези са тим позицијама и имају јединство. Тако ћу и ја покушати да имамо што шири фронт у који ћу покушати позвати и СББ. Али имена нису била помињана, ни за кога. Није немогуће да ће то бити СББ, није немогуће да ће то бити Радончић, мада он то за сада одбија. Они одбијају да уопште уђу у власт. Али то што је Додик рекао, то је његова претпоставка. Он иначе тако износи неке приче с тих састанака. Ја сам га замолио да то не ради, али човјек је такав па прича и шта јесте и шта није било – рекао је Изетбеговић.

Потврдио је да ће дефинитивно Демократској фронти припасти једно министарство у Савјету министара.

– Знате како кажу: борба око фотеља је спријечила формирање Савјета министара. Није тачно. СДА је спремна да дијели фотељу, али да спријечи подјелу земље. Да не би неко покушао да дијели земљу. дакле, што шири фронт, СДА ће отворити простор и за друге – истакао је Изетбеговић.