Фото: ФЕНА

Шеф Мисије USAID-а у БиХ Peter Duffy и директорица одјељења за сарадњу у Амбасади Шведске Marie Bergstrom посјетили су данас општину Соколац.

Том приликом су се сусрели са директором компаније ‘Биље и љекобиље’ Младеном Орашанином, те су посјетили погоне ове фирме.

Компанија ‘Биље и љекобиље’ је кроз активности и подршку USAID-а и Владе Шведске осигурала набавку дестилерије и кроз програме едукације охрабрили жене из локалних руралних заједница да се укључе у одрживо сакупљање гљива и љековитог биља, као и у узгој одређених врста биља.

Директор Младен Орашанин је говорио о почетку сезоне брања гљива, посебно смрчка и редуше. Такође, представио је технолошки процес прераде биља у дестилерији и сушари, гдје се прате трендови у погледу додавања вриједности производима, те се постепено уводе нове културе које се могу култивисати.

Босна и Херцеговина је прошле године извезла шумских гљива у вриједности већој од 20 милиона КМ, а један од кључних трендова у овом сектору је додавање вриједности сушењем и паковањем у мања паковања.

Орашанин је захвалио на подршци, најавивши наставак ширења компаније и проширење прераде, те је изразио увјерење да Соколац и регија планине Романије имају потенцијал за органску производњу и улагање у сеоски туризам – саопштено је из USAID/Sweden FARMA II пројекта.