Министрица финансија Републике Српске Зора Видовић најавила је за идућу годину нови систем фискализације у Српској за који каже да ће много да кошта, али ће фискалне рачуне регистровати у Пореској управи РС у реалном времену.

Видовићева је говорећи на панелу „Дигитализација пореског система – докле смо стигли“, на “Јахорина економском форуму”, признала да је постојећи систем фискализације пун проблема те истакла да РС у идућој години мора урадити нови систем фискализације.

„Садашњи систем заиста не може више да одговори задатку, уочили смо много проблема, од тога да се убацују други софтвери у фискалне касе, до тога да касе врло често не раде или не могу подржати софтвер који имају“, рекла је Видовићева.

Додала је да је евидентно да се рачуни не издају увијек и да ПУРС нема податак у реалном времену јер се на крају дана пребацују подаци о промету.

„Нови систем би требало да обезбиједи да у реалном времену, односно када грађанин добије рачун, да га добије и Пореска управа. То много кошта и морамо се одлучити на то јер ћемо имати много бенефита, приходи ће порасти. Планирали смо да то радимо идуће године, јер ове године немамо то у буџету планирано. С обзиром да су порески обвезници касе купили, не можемо их натјерати поново да купују друге, него држава мора да набави софтвер који ће да убаци у касе. Касе су небитне, битан је софтвер“, нагласила је Видовићева.

Најавила је и да је циљ РС да Пореска управа за физичка лица попуњава пореске пријаве и да их шаље, јер грађани то заборављају и то умањује наплату пореза.

„У Шведској је порески система прави, тежимо томе и у том случају ће све институције морати да доставе податке о пореским обвезницима, шта имају, њихове бројеве рачуна, мјесто пребивалишта… Када се у Шведској дијете роди, оно се региструје у Пореској управи, а не као код нас, не знам ни гдје се региструје“, рекла је Видовићева.

Додала је да ће шведском систему тежити и РС јер има много прихода „који измичу“.

„Порески обвезници долазе у неравноправан положај, имате оне који све приказују и оне који не приказују, а ПУРС према садашњим прописима не може доћи до свега. Ако немате комплетно пријављивање пореских обавеза, онда живите у мраку“, казала је Видовићева.