Када је ријеч о модерном начину фарбања васкршњих јаја, слободно можете пустити “машти на вољу”. Један од примјера су јаја декорисана уз помоћ чипке и старог злата.

За израду ових необичних васкршњих јаја потребне су вам њежне, пастелне боје (розе, плава, жута), тања чипка (предлажемо земљане тонове, од драп до златно-браон) коју можете да купите на метар, шљокице у боји старог злата, лијепак и мали калуп у облику зеке (није неопходно).

Јаја је потребно прво избијелити. Прелијте јаја водом и сирћетом и оставите их да се кувају на умјереној температури, а потом истрљајте под хладном водом.

Јаја обојите према упутствима произвођача боја и охладите их. Жута јаја одвојите, а преостала обавијте чипком (по дужини) коју ћете причврстити с мало љепила. Танким слојем лијепка премажите половину сваког жутог јајета и пажљиво нанесите шљокице. Оставите јаја да се осуше па преко шљокица поново премажите лијепак. Када се јаја осуше, с предње стране поновите поступак, али помоћу модле нанесите шљокице само у облику зеке.

Уколико желите направити декупаж, потребне су вам салвете с различитим дезенима. Након што скувате јаја, њежно скините боју под хладном водом како би била бијела.

Раздвојите славету и узмите трећи слој те га нанесите на јаје које је намазано бјеланцетом. Оставите да се осуши.