Босна и Херцеговина има три производа на листи Свјетске организације за интелектуално власништво (WИПО) као заштићене производе историјског подручја, и то Херцеговачки мед, Цазински мед од кестена и од недавно Романијски скоруп-кајмак, казао је у петак директор Института за интелектуално власништво БиХ Јосип Мерџо у склопу Дана отворених врата које је тај институт организовао у Мостару, Бањалуци и Сарајеву поводом Свјетског дана интелектуалног власништва.

Он је истакао како је Институт у протеклој години имао 86 пријава домаћих патената, а око 430 међународних и поручио како свака заштита интелектуалног власништва даје додатни квалитет производу који се штити и самим тим на тржишту постиже већу цијену.

“Треба разликовати пријаву од објаве. Сама пријава је један формални корак, међутим након тога слиједи мукотрпно испитивање и истраживање о томе је ли то што се сматра патентом заиста патент”, казао је Мерџо и напоменуо како сваки патент мора бити иновација, али свака иновација не мора бити патент.

Оцијенио је како је на нивоу Европске уније око 32 посто БДП-а директно везано уз кориштење права интелектуалног власништва у промету роба и услуга и осталих врста индустрије и споменуо такође примјер Кине која годишње евидентира више од миллион пријава патената.

Током Дана отворених врата радници Института заинтересиранима су пружили информације о интелектуалном власништву и његовој заштити те им подијелили промотивне материјале.

Иначе, 2000. године земље чланице Свјетске организације за интелектуално власништво одредиле су 26. априла као Свјетски дан интелектуалног власништва с циљем повећања општег разумијевања права интелектуалног власништва.