Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом поручио је данас на васкршњем пријему у Сарајеву да су поруке Васкрса универзалне – да добро побјеђује зло, живот смрт, љубав мржњу, а свјетло таму.

– Универзалне поруке су упућене сваком човјеку и свим народима, нису селективно хришћанске – истакао је митрополит Хризостом на пријему којем су присуствовали предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић и министар просвјете и културе Српске Наталија Тривић.

Он је рекао да је то што се људи данас међусобно мало познају посљедица предрасуда, те нагласио да је слављење Васкрса и свих других празника прилика за зближавање.

– Само хармонична друштва имају будућност. Учинимо сви више напора да створимо функционално друштво. Нашим добрим примјером и односима можемо васкрснути добро, љубав, живот, наду – поручио је митрополит Хризостом.

Он је подсјетио да Српска православна црква /СПЦ/ ове године слави 800 година аутокефалности, 800 година од оснивања Митрополије дабробосанске, као и значајан јубилеј 500 година Горажданске штампарије.

– Ово су фундаментални јубилеји који нас обавезују да на њих подсјетимо и позовемо на заједничко прослављање – рекао је митрополит дабробосански.

Митрополит Хризостом је указао да се СПЦ у БиХ сусреће са проблемом нескривене дискриминације по питању узурпиране и одузете црквене имовине у Сарајеву и Федерацији БиХ.

– Апелујемо да нам буде враћена одузета имовина и да и овај град и овај ентитет стоје иза политике помирења, демократије и равноправности. Жалосно је да стално морамо то да понављамо, али нећемо се уморити то чинећи – рекао је митрополит Хризостом.

Он је указао и на глобални проблем тероризма.

Пријему у згради Митрополије дабробосанске присуствовао је начелник општине Соколац Милован Бјелица те бројни гости и званице из јавног и политичког живота Републике Српске и БиХ, вјерских заједница и дипломатског кора.