Француска амбасада у Сјеверној Македонији објавила је данас, Стратегију те земље за западни Балкан, донијету на захтјев француског предсједника Емануела Макрона, с циљем да се приближи земљама региона и да допуни и, како се наводи, подржи активности ЕУ за њихово приближавање Европи.

Стратегија је објављена на француском, македонском и албанском језику на сајту Амбасаде Француске у Скопљу, дан након што је у Берлину одржан самит лидера земаља западног Балкана.

Предсједник Макрон је, наводи се, затажио израду Стратегије на основу анализе у којој стоји да су земље региона Словенија, Хрватска, Албанија, Босна и Херцеговина, самопроглашено Косово, Сјеверна Македонија, Црна Гора и Србија оствариле значајан напредак, али да су, међутим, потребне многе реформе које би омогућиле сталну стабилизацију и одговоре на изазове с којима се суочава.

Области у којима су потребне реформе су, наводи се, економска и социјална питања, потешкоће у сталном успостављању владавине права, безбједносна питања и спољни утицаји који, како се наводи, преусмјеравају регион из његове европске перспективе.

Према захтјеву Макрона конкретна Стратегија за Западни Балкан подразумијева већу преданост Франуцске стабилизацији шест земаља региона, које нису чланице Европске уније, а у смислу њиховог економског и друштвеног развоја и јачања владавине права.

Француска ће према тој стратегији интензивирати своје политичке односе са земљама региона.

– Предсједник Републике Француске посетиће Србију у јулу. Министар за европске послове и спољне послове ће ове године посјетити Албанију и Косово. Поред тога, друге посјете чланова владе и посланика свим земљама у региону помоћи ће у јачању наших односа – стоји у Стратегији.

Француска ће, додаје се, ојачати билатералну сарадњу са земљама региона у четири области: Економски и социјални развој кроз интервенцију Француске развојне агенције.

Подсјећа се да је међувладин споразум са Србијом потписан је 25. фебруара, те да се преговара о још пет других.

АФД ће, истиче се, подржати регионалну интеграцију земаља Западног Балкана како би помогли њихов развој и стабилизацију.

Она ће подржати транзицију ка одрживом развоју, давање приоритета енергетској и еколошкој транзицији, као и територијалну транзицију, области у којима АФД може да побољша своје искуство и француску експертизу, док истовремено доприноси постизању климатских циљева које су утврдиле француске власти.

Такође, ова агенција ће имплементирати пројекте у области родне равноправности и подржати помирење и младе кроз Регионалну канцеларију за сарадњу младих на Западном Балкану.

Напомиње се да ће годишња помоћ, коју пружа АФД у почетку износити од 100 до 150 милиона евра и служиће као подршка за унапређење финансирања других донатора, посебно њемачког Института за кредитирање обнове, са којим има сарадњу близу.

У области безбједности биће предузете мере у борби против недозвољеног малокалибарског и лаког наоружања: даља примена француско-њемачких смерница за мобилизацију земаља региона кроз конкретне мјере, посебно у погледу сигурности, борбе против трговине људима и стварања илегалне залихе оружја, и кроз координацију помоћи међународне заједнице у борби против трговине оружјем.

Такође, предвиђено је јачање билатералне сарадње укључујући успостављање сталних обавјештајних јединица у криминалу.

Предвиђена је и борба против тероризма и радикализма уз подршку успостављања платформи за извештавање или представљање илегалног садржаја на интернету, као и јачање механизма оперативне сарадње за питања унутрашње безбједности.

У области правде предвиђен је наставак техничке сарадње у борби против трговине дрогом, трговине оружјем и трговине људима и борбе против организованог криминала и корупције.

Предвиђено је успостављање нове сарадње у области финансијског и привредног криминала, борба против трговине културним добрима и заштићеним врстама, које би такође могле бити извори финансирања тероризма, као и стварање заједничких истражних тимова са свим земљама у региону.

Као четврта област се наводи зашта, а предвиђено је интензивирање размене са земљама региона (политичко-стратешки дијалози, посјете војних власти), у операционој команди ЕУФОР-Алтхеа, 27. марта, затим већа обука за службенике земаља западног Балкана у француским школама за обуку, као и за држављане тих земаља у Институту за високе студије националне одбране.

Такође, предвиђена је подршка укључивању земаља западног Балкана у заједничке операције очувања мира у иностранству.

Напомиње се да предложена Стратегија надопунује активности предузете у оквиру берлинског процеса, у којима Француска учествује од свог оснивања и биће дјелимично имплементирана у француско-њемачком оквиру.