Фото: Соколац-срце Романије

Први предсједник Народне скупштине Републике Српске Момчило Крајишник рекао је да је Република Српска створена на жртви српског народа, али и Божјом вољом јер није било лако издржати све нападе на Српску.

Крајишник је вечерас на трибини у “Српској кући” у Подгорици истакао да Републике Српске не би било да није било њеног првог предсједника Радована Караџића и Српске демократске странке.

Он је на трибини говорио о мало познатим и пресудним догађајима за стварање Републике Српске.

– Венс-Овенов план није предвиђао постојање Републике Српске и због тога смо тада одбили приједлоге свјетских моћника, али и наше браће из Србије и Црне Горе. Република Српска је настала онда када су муслимани одлучили да на својој сједници прогласе независну БиХ, а ми нисмо имали избора него да прогласимо своју државу – рекао је Крајишник.

Он је подсјетио да су Срби од 19. до 21. вијека имали више устанака. “Чак четири, а овај посљедњи створио је српску државу Републику Српску са оне стране Дрине, што се први пут десило и због тога је морамо чувати, иако је она неуништива”, рекао је Крајишник.

Крајишник, који је предсједник Асоцијације “Ствараоци Републике Српске”, рекао је да је “Српска кућа” велељепно здање, “дар српског народа Подгорици, у коме се окупљају Срби и одржавају манифестације”. Он је истакао да је сарадња Асоцијације “Ствараоци Републике Српске” и Српског националног савјета Подгорице резултат сусрета удружења Срба из региона, подсјећајући на удружења из Словеније, Хрватске, Македоније, Црне Горе, Албаније и Републике Српске.

– На тим сусретима размјењујемо информације и заузимамо заједничке ставове. На једној од посљедњих сједница заузели смо став да се донесе акт којим се прописује норма да сва наша дјеца имају један буквар и залажемо се за заштиту ћирилице и повезивање Срба региона са матицом Србијом – рекао је Крајишник.

Он је изразио задовољство чињеницом да Срби који живе ван простора бивше Југославије гледају на Србију, али и Републику Српску, као на матицу. Први предсједник Републике Српске Радован Караџић, који се телефонским путем укључио у трибину из Хага, рекао је да су Црна Гора и Србија увијек били једно и да је опасно играти се идентитетом.

Он је поручио публици на трибини да не брину за Црну Гору јер у њој живи више Срба него што се тренутно декларише.

Академску трибину организовали су Српски национални савјет и Српски информативно-културни центар “Свети Сава”.