Кроз развој човјечанства плес је одувијек имао важну улогу у животу како одраслих, тако и дјеце и временом је бивао све популарнији. То је изванредна ритмична аеробна и кардиоваскуларна вјежба за развој моторичких способности, те осјећаја равнотеже и координације.

Јована Вујичић, предсједница плесног клуба „Ника“ казала је за Кидсинфо да плес побољшава памћење кроз учење различитих корака и плесних рутина, што пружа одличну вјежбу нашем мозгу.

– Плес такође развија креативност и умјетнички изражај код дјеце и одраслих, а плесањем се подиже и ниво ендорфина што утјече позитивно расположење. Ова активност утјече на самопоуздање и самодисциплину, и ствара хармонију између нашег ума и тијела – појаснила је Вујичић.

Оно што је најважније за плес су његови бројни позитивни утицаји на здравље, те према ријечима предсједнице плесног клуба „Ника“ плес је јако добар за наше срце, кардиоваскуларни систем, правилно држање тијела, бољи тонус и јачање мишића.

– Плес помаже и код превенције, али и третирања остеопорозе, холестерола у крви и дијабетеса – истакла је Вујичић.

Како је казала, најбоље вријеме да дијете почне похађати часове плеса су с три и по или четири године, али прилагођене њиховом узрасту.

– Плес је дјеци забаван и још више буди њихову спонтаност, неспутаност и забаву – рекла је.

Вујичић је нагласила како су данас и дјечацима и дјевојчицама најпривлачније модерне врсте плесове, попут хип хопа и бреак данцеа, додавши како су они јако добри за све нивое у плесу.

– Наравно, прво се уче основе плеса, а временом се увјежбавају све захтјевнији плесни покрети – нагласила је Вујичић.

На питање да ли има истине у томе да дјечаци због бројних предрасуда и стереотипа не иду на плес, предсједница плесног клуба „Ника“ казала је како је у том случају најбитнији став родитеља.

– Наравно да у друштву као што је наше постоје разни стереотипи, али родитељи су ти који би требали да подрже дијете да пронађе и изрази своју аутентичност – појаснила је.

Како би га издвојила у односу на остале рекреације, спортове и активности која дјеца могу имати, Вујичић је навела како је плес јединствен спој умјетности и спорта, те да плесачи из различитих дијелова свијета, култура и с различитим погледима на живот, на плесном подију постају једно.

– Интеркултурална интеракција утиче на ширење нашег ума и дијељење нашег духа. Утјече и на проналажење наше неконвенционалне, умјетничке стране, а модерни плесови нам управо омогућавају да се изразимо и ослободимо себе кроз покрет – закључила је Вујичић.