Фото: Соколац-срце Романије

У другој седмици априла мјесеа, са доласком љепших дана, у Сокоцу је почела реализација треће компоненте пројекта „Снабдијевање водом и канализација у општини Соколац“. Ријеч је о изградњи канализације у мјесним заједницама Подроманија и Бјелосављевићи, укупне дужине дванаест километара, примарног вода и секундарне мреже, са 250 прикључака.

Фото: Соколац-срце Романије

Из Одјељења за привреду и финансије општине Соколац истичу да су саставни дио треће компоненте радови на прикључцима насеља Брезјак и Мајдани, гдје је већ изграђена канализациона мрежа.

Фото: Соколац-срце Романије

– Ових дана кренућемо и са радовима на другом дијелу треће компоненте пројекта, који подразумијева довођење колектора из поменутих насеља до прикључка у Подроманији. Укупна вриједност радова износи око 700.000 КМ. У питању су грант средства преко IPA фондова, које обезбјеђује Европска унија за разне пројекте. Требало би ускоро да буде одржан састанак у Министарству финансија Републике Српске, те да се донесе сагласност да кренемо и са другим дијелом – наводе у соколачком Одјељењу за привреду и финансије.

Фото: Соколац-срце Романије

Извођач радова је фирма „Хигра“ из Бијељине, са којом општина већ има провјерено добро искуство. Машине су свакодневно на терену, а рок за завршетак је шест мјесеци од увођења у радове.

Пројекат „Снабдијевање водом и канализација у општини Соколац“ реализује се у сарадњи са Европском инвестиционом банком и Министарством финансија Републике Српске.