На подручју Новог Града излиле су се Уна, Сана, Јапра и Војскова те заплавиле неколико домаћинстава, док је у Теслићу проглашена ванредна ситуација. Врбас у порасту

Замјеник начелника општине Нови Град Бојан Лукач каже да током дана није било дојава о угрожености становника. Он је навео да ће наредна сједница Штаба за ванредне ситуације бити одржана сутра у 8.00 часова.

Ванредно стање у Теслићу

Начелник општине Теслић Милан Миличевић рекао је да су, због бујичних вода, нагло порасли водостаји на подручју ове општине, те да је најкритичнија ситуација у насељима Гај и Стјењак гдје је вода угрозила домаћинства.

Он је навео да је прекинута путна комуникација према Добоју и одређеном броју насеља у Теслићу.

Миличевић је рекао да су све расположиве екипе на терену како би се санирала постојећа и предуприједила већа штета.

Саобраћај на магистралном путу Бањалука-Добој, у мјесту Врела, потпуно је обустављен због изливања ријеке Усоре на коловоз, саопштено је из Ауто-мото савеза Републике Српске.

Саобраћај је потпуно обустављен и на дионици регионалног пута Тедин Хан-Теслић, у мјесту Каменица, због одрона.

Због одрона отежано се саобраћа једном коловозном траком на магистралном путу преко превоја Борја, на скретању за Хајдучке воде.

Босна за два сата нарасла 126 центиметара

Водостај ријеке Босне у Добоју у 21.00 час износио је 208,6 центиметара, док је у 19.00 часова био 82,5 центиметра, подаци су Републичког хидрометеоролошког завода. Ниво Босне у 11.00 часова износио је 15,3 центиметра. Висина коте редовне одбране од поплава у Добоју износи 300 центиметара, а ванредна 450 центиметара. Највиши водостај ријеке Босне измјерен је 15. маја 2014. године и износио је 721 центиметар.

У Пријечанима у току интервенција на подводним каналима

Због непрестане кише ријека Врбас и даље надолази, а у насељу Пријечани у току су интервенције на одводним каналима.

Цивилна заштита је у приправности, а за сада нема информацијама о већим излијевањима, а међу најкритичнијим тачкама су насеља Дервиши и Лазарево.

Градски штаб за ванредне ситуације Бањалуке, са градоначелником Игором Радојичићем на челу, донио је вечерас одлуку о дизању у стање приправности припадника Цивилне заштите и њиховом распоређивању на критичне тачке на подручју града.

Саобраћај из Котор Вароша према Бањалуци је пресјечен јер се Врбања излила код старе воденице у Црној Ријеци. Стални раст водостаја Врбање напунио је акумулацију код старе воденице и вода је, као што се и страховало, пресјекла магистрални пут Котор Варош – Бањалука.

На насипу у Чесми ће бити постављене додатне вреће с пијеском, како би се спријечило излијевање воде из корита, навео је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић на свом Фацебоок профилу.

Мјештани насеља Кумсале су у страху и кажу да је вода у посљедњих неколико сати видно нарасла, те да пријети да се сваког часа излије.

Врбас је у дијелу насеља Српске Топлице дошао до кућа које се налазе одмах уз корито, чему свједоче видеоснимци и фотографије репортера са мјеста догађаја.