Интерес је да Град Источно Сарајево буде снажан, јак и стабилан, закључак је свих учесника данашњег састанка Градске управе Источно Сарајево са начелницима општина које су у саставу Града и предсједницима Градских одбора политичких партија које имају одборнике у Скупштини града Источно Сарајево.

Закон о Граду Источно Сарајео је тема о којој се највише расправљало на састанку и према ријечима градоначелника Источног Сарајева Ненада Вуковића сви учесници састанка су сагласни да се треба донијети нови Закон о Граду Источно Сарајево, првенствено зато што је закон који је тренутно на снази донешен прије више од двадесет година и одавно је превазиђен .

„Усаглашено је да у новом Закону о Граду Источно Сарајево неће бити ријечи о измјени територијалне организације Града, већ смо сагласни да остајемо у саставу и формату општина које данас имамо када је у питању шест градских општина.“ каже Вуковић.

Према градоначелниковим ријечима у новом Закону о Граду Источно Сарајево преузеће се нове одредбе закона о локалној самоуправи који је дефинисао надлежности града и надлежности општина.

„Остала су отворена питања о избору градоначелника и избору одборника у Град Источно Сарајево, а то је да ли да се иде са посредним или директним избором јер то зависи од Изборног закона БиХ и Републике Српске,“ нагласио је Вуковић.

Начелник општине Источна Илиџа и представник Српске демократске странке Маринко Божовић, истакао је да Град Источно Сарајево треба да буде бедем на Источном дијелу Републике Српске, који ће у свом саставу и даље имати свих шест градских општина.

„Град треба да се институционално јача и да има све оне надлежности које су предвиђене законом о локалној самоуправи, а да све друге надлежности буду рјешаване консензусом, договором свих шест представника општина, без обзира на то како се бирао градоначелник и одборници у Скупштини града“, рекао је Божовић.

Измјена Закона о Граду Источно Сарајево је неопходна, став је начелника општине Источно Ново Сарајево Љубише Ћосића и представник СНСД-а.

„Доношењем овог Закона превазићи ће се интереси једне општине у саставу Града и било какви политички интереси. Без обзира на ствари које ће стајати у закону, нама треба закон који ће ојачати Град и дефинисати одредбе између општина и Града,“ истакао је Ћосић

Закључак данашњег састанка је да се организује правна комисија коју ће чинити правници Градске управе и свих шест општина, која ће до 5.јуна 2019.године сагледати могућности када су у питању измјене закона, након чега ће бити одржан нови састанак на којем ће бити дефинисан заједнички приједлог који би ишао према Влади Републике Српске, Министарству управе и локалне самоуправе и Народној Скупштини Републике Српске.