Територијална ватрогасна јединица (ТВЈ) је посебна унутрашња организациона јединица Градске управе која врши заштиту људи и материјалних добара од пожара и других елементарних непогода на подручју града Источно Сарајево, односно на подручју свих општина у саставу града. Oбавља послове заштите и спасавања а организована је у три ватрогасна одјељења у општинама: Пале, Соколац, Источно Ново Сарајево и испоставу у општини Трново.

КАКВУ САРАДЊУ ИМАТЕ СА ГРАДОМ ИСТОЧНО САРАЈЕВО?

– Ватрогасна јединица Соколац налазила се у тешкој материјалној и финансијској ситуацији. Опстанак наше организације био је под знаком питања, као и њено функционисање на подручју општине Соколац. Залагањем локалне власти, постигнут је договор да се наше одјељење нађе у саставу Територијалне ватрогасне јединице Источно Сарајево, а 2. априла 2002. године, подручна јединица постаје саставни дио ТВЈ града Источно Сарајево. То је био пресудан помак, јер је Град на себе преузео одговорност финансирања и опремања нашег одјељења – казао је Шарац.

У ЗАВИСНОСТИ ОД ОБИМА ПОСЛА ВАТРОГАСЦИ СУ РАЗЛИЧИТО ОРГАНИЗОВАНИ, АЛИ ИХ КАРАКТЕРИШЕ ЗАЈЕДНИЧКА ВОЉА ЗА ЗАШТИТОМ ЧОВJЕКА И ЊЕГОВИХ ДОБАРА ОД НЕКОНТРОЛИСАНОГ ДЕЈСТВА ВАТРЕ. КАКО УСПИЈЕВАТЕ ДА ОДГОВОРИТЕ СВИМ ЗАДАЦИМА С ОБЗИРОМ НА ТО ДА СТЕ УВИЈЕК НА УСЛУЗИ ГРАЂАНИМА?

– Ватрогасно одјељење Соколац броји четрнаест ватрогасаца који располажу са четири цистерне и два теренска возила. Поред тих шест возила располажемо са личном и скупном опремом, која нам помаже у гашењу свих врста пожара. Разуђеност општине Соколац, велика површина, као и бројни неприступачни терени доводе до тога да некад ни поред опреме и великих напора ватрогасаца неки пожари не буду угашени – истакао је Шарац.

НА ПОДРУЧЈУ ГРАДА ИСТОЧНО САРАЈЕВО У МЈЕСЕЦУ МАРТУ ЗАБИЉЕЖЕНО ЈЕ 111 ИНТЕРВЕНЦИЈА, ШТО ЈЕ ЕНОРМНО ВЕЛИКИ БРОЈ, А ЗБОГ ПОВЕЋАНОГ ОБИМА ПОСЛА СВИ КАПАЦИТЕТИ ТЕРИТОРИЈАЛНЕ ВАТРОГАСНЕ ЈЕДИНИЦЕ ИСТОЧНО САРАЈЕВО БИЛИ СУ МОБИЛНИ, КАКО У МАТЕРИЈАЛНОМ СМИСЛУ ТАКО И ЉУДСТВОМ. КАКВА ЈЕ СИТУАЦИЈА КАДА ГОВОРИМО САМО О НАШОЈ ОПШТИНИ?

– Општина Соколац предњачи када су у питању пожари у посљедњих мјесец дана, а разлог је велики број обрадивих површина које се припремају за сјетву и ради се на њиховом чишћењу и спаљивању корова. Већина пожара изазвана је људским фактором. Прољеће је ове године обиљежено великим бројем пожара – чак 65. Поређења ради, десетогодишњи просјек пожара је 65. Овај податак говори да ће овогодишњи просјек бити много већи. У мјесецу марту ватрогасци су интервенисали на гашењу 34 пожара, а 1. априла – у једном дану, имали смо чак девет интервенција. Било је пожара на које нисмо успјели да одговоримо, јер настојимо да интервенишемо према приоритетима, прво тамо гдје су угрожени људски животи и имовина. У више наврата имали смо помоћ мјештана, као и радника Шумског газдинства „Романија“ Соколац, који нам по потреби помажу у гашењу – казао је Шарац.

КОЛИКО ВАМ ЗНАЧИ ПОДРШКА РАДНИКА СОКОЛАЧКОГ ШУМСКОГ ГАЗДИНСТВА, БЕЗ ЧИЈЕ ПОМОЋИ НЕ БИСТЕ УСПЈЕЛИ ДА ПОКРИЈЕТЕ СВЕ ЛОКАЦИЈЕ?

– Захваљујем се радницима Шумског газдинства „Романија“ Соколац који нам помажу сваке године. Да није ове сарадње дошло би до пожара већих размјера, до несагледивих штета, а можда чак и до људских жртава. Ову сарадњу могу да оцијеним највећом оцјеном – казао је Шарац.

Фото: Бојана Арбиња
ВАТРОГАСЦИМА НАЈЧЕШЋЕ СТИЖУ ДОЈАВЕ О ШУМСКИМ ПОЖАРИМА, ПОЖАРИМА НА СТАМБЕНИМ И ПОМОЋНИМ ОБЈЕКТИМА, ПОЖАРИМА ТРАВЕ И НИСКОГ РАСТИЊА. ЊИХОВ ПОСАО ЈЕ РАЗНОЛИК, А ОСИМ ШТО ГАСЕ ПОЖАРЕ ОНИ ИМАЈУ И ДРУГЕ АКТИВНОСТИ. ОТКРИЈТЕ НАМ ИХ.

– Ватрогасци штите људе, животиње и имовину угрожену поплавама, земљотресима, олујним невременом и другим природним катастрофама. Учествују у спасавању унесрећених у саобраћајним несрећама, вађењу утопљеника. Обавеза им је да превентивно оспособљавају људе за противпожарну заштиту и гашење, да одржавају и сервисирају ватрогасну опрему, апарате и алате, те да буду у току са новим трендовима ватрогасне опреме и средстава за гашење. Када нису у акцији гашења пожара, ватрогасци углавном имају техничке интервенције код саобраћајних удеса. Настојимо да дјелујемо превентивно тако што током читаве године сарађујемо са привредним субјектима и грађанима, те им указујемо на то које су то превентивне мјере. Вршимо преглед опреме и средстава за гашење пожара у привредним субјектима и стојимо им на располагању за сваки вид савјета и помоћи – истакао је Шарац.

РАДНО ВРИЈЕМЕ ВАТРОГАСЦА ЈЕ 12 САТИ, А НАКОН ТОГА СУ СЛОБОДНИ 12 ИЛИ 24 ЧАСА. РАДЕ ДАЊУ, НОЋУ, ВИКЕНДОМ И ПРАЗНИЦИМА. ЗА ОБАВЉАЊЕ ОВОГ ПОСЛА ПОТРЕБНИ СУ ПОСЕБНИ РАДНИ УСЛОВИ.

– Ватрогасац мора бити стручно оспособљен и здрав. Због тешких услова рада и штетних утицаја на живот и здравље, професионални ватрогасци Ватрогасног одјељења Соколац сваких 12 мјесеци одлазе на љекарске прегледе, а редовне су и провјере психичке способности. Ватрогасна служба никад нема прецизно установљене планове. Посао је такав да увијек морамо бити спремни за одлазак на гашење пожара. Поред редовних дежурстава, постоје годишње активности, као и обука ватрогасаца који сваке године полажу предвиђене тестове – казао је Шарац.

ВАТРОГАСНА ЈЕДИНИЦА СОКОЛАЦ ИМА ОДЛИЧНУ САРАДЊУ СА РЕПУБЛИЧКОМ УПРАВОМ ЦИВИЛНЕ ЗАШТИТЕ, ОПШТИНСКИМ ШТАБОМ ЦИВИЛНЕ ЗАШТИТЕ, СА ПОЛИЦИЈСКОМ СТАНИЦОМ СОКОЛАЦ, КАО И СА ОДЈЕЉЕЊЕМ КОМУНАЛНЕ ПОЛИЦИЈЕ СОКОЛАЦ. И ПОРЕД ТОГА ГРАЂАНСТВО ЧЕСТО ОСТАЈЕ ГЛУВО НА БРОЈНЕ АПЕЛЕ КОЈЕ УПУЋУЈУ ПОМЕНУТЕ СЛУЖБЕ. ДА ЛИ ЈЕ НАЈБОЉИ ДОКАЗ ЗА ТО НАВЕДЕНИ БРОЈ ПОЖАРА ЗАБИЉЕЖЕН У МАРТУ И ПРВОЈ ПОЛОВИНИ АПРИЛА МЈЕСЕЦА?

– Највећи број евидентираних пожара до сада су подметнути пожари. Дешавала су се и ненамјерна паљења, која се усљед јаких вјетрова измакну контроли па је неопходна брза реакција ватрогасаца. Много је оних који лоше процијене кретање ватре па дође до ширења. Рад Комуналне полиције, која излази на терен одмах након ватрогасаца, није дао неке велике резултате. Већина пожара је подметнута, а починиоци оваквих дјела ријетко кад буду процесуирани и кажњени. Обавили смо два састанка са командиром Полицијске станице Соколац Радованом Шаренцом и посљедњих дана уочен је већи број полицијских службеника на терену. Нажалост наши суграђани реагују једино на репресивне мјере и казне и то је једини начин да се скрене пажња неодговорним појединцима – закључио је Шарац.

Временске прилике крајем априла мјесеца ишле су на руку ватрогасцима. Током кишних дана успјели су да сортирају опрему и одморе се од свакодневних интервенција. Ипак апелују на грађанство да се доласком лијепог времена уздрже од неконтролисаног ширења ватре, која може довести до настанка великих материјалних штета, или у најгорем случају до угрожавања људских живота.

Бојана Марковић
Рођена 3. јула 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. Године 2015. дипломирала на Филозофском факултету на Палама, одсјек Журналистика, те стекла звање дипломирани новинар. Од 2016. године запослена као новинар у "Инфо центру" Соколац.