Фото: СРНА

Фирма “Биље и љекобиље” у Бјелосављевићима код Сокоца откупила је у протеклом дијелу сезоне око 200 килограма сировог смрчка, око 1.000 килограма сирових редуша и 500 килограма свјежег јаглаца, а 90 одсто те робе извози у земље ЕУ.

Власник “Биља и љекобиља” Младен Орашанин истиче за Срну да је то прва регистрована фирма која се на подручју Сокоца и неколико сусједних општина бави сакупљањем, откупом, припремом и чувањем љековитог и ароматичног самониклог биља, шумских плодова и гљива – од раног прољећа до касне јесени.

У току је сезона откупа сирове редуше, сувог и сировог смрчка, те свјежег и сувог надземног дијела јаглаца /јагорчевине/, а бербу и откуп, донекле, омета кишно прољеће.

Фото: СРНА

Орашанин најављује да у наредних неколико мјесеци слиједи откуп цвијета зове и јестивих гљива, чија сезона бербе долази, те производња етеричних уља од иглица јеле, бора и смрче до којих се долази откупом грањевине из редовне сјече, према уговору са шумским газдинствима.

Он напомиње да је фирма, захваљујући мађународним грантовима и пројектима намијењеним развоју руралних подручја у БиХ, реализованим путем Америчке агенције за међународни развој /УСАИД/, амбасада САД и Шведске и уз помоћ Регионалне агенције за развој, набавила савремену опрему за припрему и чување откупљеног биља.

За дестилерију, хладњачу и пратећу опрему уложено је око 300.000 КМ, а у плану је проширење прераде и органске производње.

“Сама дестилерија, неопходна у оваквој фирми, коштала је око 100.000 КМ и толико сам добио за донацију, али сам и ја морао уложити својих 100.000 КМ, па сам купио савремену хладњачу”, каже Орашанин.

Фото: СРНА

Он истиче да од рада ове фиме значајну корист има и становништво Сокоца и неколико сусједних општина јер брањем самониклог љековитог и ароматичног биља и јестивих гљива остварују добра примања.

Орашанин наводи да је откупна цијена сувог смрчка 250 КМ, затим сировог јаглаца 4,5 КМ по килограму, а сувог 30 КМ. Цијена сирове редуше износи осам КМ, те сировог цвијета зове 1,80 КМ.

Он наглашава да цијену самониклог љековитог и ароматичног биља и јестивих гљива не одређују откупљивачи, већ потражња на тржишту европских земаља.

“Прошле године, откупна цијена смрекове бобе која није очишћена од иглица износила је 1,82 КМ по килограму, а цијена очишћене 2,6 до 2,8 КМ јер је због слабог рода била велика потражња”, напомиње власник фирме “Биље и љекобиље”.

Орашанин тврди да берачи могу да зараде добро у вријеме када шумско биље донесе богат род и наводи примјер Буде Шобића са Сокоца, који набере и по десет тона смрекове бобе за сезону која траје три до четири мјесеца.

Орашанин истиче да се бербом шумских плодова и љековитог биља углавном баве исти људи, односно они са искуством, и напомиње да је у сезони 2017. године ова фирма откупила 220 тона смрекове бобе.

Власник “Биља и љекобиља” планира да базира и производњу на 12 мјесеци годишње, тако што ће од откупљеног шумског воћа, шипурка, дрењка, боровнице, бруснице и трњине циједити сокове.

То представња чисту органску производњу од плодова из природног окружења без индустријских загађивача, без хемије и плантажног узгоја.

Орашанина радује подршка општине Соколац, града Источно Сарајево и Градске развојне агенције. Све више људи заинтересовано је за бербу љековитог и ароматичног биља и гљива на широј романијској регији и регији горњег Подриња.

Он се нада да ће до краја године добити сертификат за органску производњу, што ће додатно олакшати извоз на тржиште европских земаља.

Младен Орашанин наглашава да ће тим сертификатом бити стављена тачка на дуге припреме за унапређење рада и означен старт за савремено пословање “Биља и љекобиља”, фирме израсле из Станице за откуп у селу Жљебови, коју су водили његови родитељи.