Славни пут Прве Романијске пјешадијске и Друге Романијске моторизоване бригаде (ВИДЕО)

У Сокоцу свечано обиљежен Дан Романијских бригада

У Сокоцу је и ове године, обиљежена годишњица од формирања Прве романијске пјешадијске и Друге романијске моторизоване бригаде. Обиљежавање 27. годишњице, почело је служењем парастоса у Храму Светог пророка Илије, а потом полагањем вијенаца на Централно спомен – обиљежје у Сокоцу, на коме су исписана имена 1.250 српских бораца. Вијенце су положили представници Града Источно Сарајево, општинских борачких организација шире романијске регије, делегације Борачке организације, општине Соколац и организације Илиџански борац.

Након полагања вијенаца, услиједила је посјета Спомен-соби, у којој се налазе фотографије погинулих бораца као и лични предмети.

Фото: Јелена Станишић

Предсједник Борачке организације општине Соколац Миладин Гашевић рекао је да је са подручја ове локалне заједнице погинуло 286 српских бораца на ратиштима широм Српске, да има више од 350 ратних војних инвалида, а кроз ове бригаде прошло је 15.000 бораца и погинуло више од њих хиљаду, и додао:

– Општинска борачка организација у наредном периоду и даље ће радити на запошљавању демобилисаних бораца и рјешавању питања пензионисања оних који због ратних дешавања нису стекли услове за то.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је новинарима да је општина Соколац једна од три у Српској која по основу додатних права бораца и редовног рада општинске Борачке организације годишње издваја око 300.000 КМ.

– Општина Соколац води рачуна о борачкој популацији рјешавањем свих важних питања. Када је у питању запослење дјеце погинулих бораца, то се највећим дијелом рјешава посредством општине, нагласио је начелник Бјелица.

Фото: Јелена Станишић

О славном путу Друге романијске моторизоване бригаде, говорио је и Деливоје Тошић, Пуковник и ратни члан команде:

-Бригада је формирана 21. маја 1992. од јединица припадника бивше територијалне одбране. Први командант ове бригаде био мајор Вељко Босанац, а потом тадашњи потпуковник Радислав Крстић. Друга романијска моторизована бригада имала је зону одговорности на подручју Сокоца, Пала, Старог града, Нишића, Округлице и Хан Пијеска и бројала је седам пјешадијских батаљона, оклопно-механизовани и позадински батаљон, а бројала је око 7.000 бораца. Одликована је Орденом Немањића. Подсјетио је Тошић.

– Обиљежавање Дана романијских бригада треба да је традиционално, ово је прилика да се састајемо и евоцирамо успомене на ратне дане у којима је било и лијепих и тужних дешавања, изјавио је Жељко Шука командир Атомско-биолошко-хемијске одбране вода у Другој романијској бригади у отаџбинском рату.

Окупљенима је, у писму, данашњи дан честитао бивши командант Радислав Крстић, који је на издржавању казне у Пољској. У његово име положен је вијенац на Централно спомен – обиљежје у Сокоцу.

Фото: Јелена Станишић

Поводом обиљежавања 27 година од оснивања двије романијске бригаде ВРС, у Парохијском дому, уприличена и промоција књиге Саше Николића „На бранику Отаџбине“, пјесника и припадника МУП-а РС.

У пригодном културно – умјетничком програму учествовали су чланови КУД „Завичај“ из Сокоца, народни гуслар Срђан Трифковић, као и млади гуслари Љубица Цветковић и Ђорђе Николић, те чланови Гусларског друштва „Старина Новак“ Пале.