Према предвиђањима већине европских медија, Европски савез народа и нација, десна евроскептична коалиција која је основана на иницијативу лидера италијанске Лиге Матеа Салвинија, могла би да се опасно приближи традиционалним европским партијама по броју посланика у Европском парламенту.

Пројекције портала „Јуроп електс“ пред европске изборе који су почели 23. маја и завршавају се сутра, показују да ће та коалиција, у којој су и Национални фронт Марин ле Пен и Алтернатива за Њемачку, са тренутних 37 скочити на 82 посланика.

Све десне популистичке странке које тренутно имају 140 мандата, могле би да освоје и до 180 мјеста у Парламенту који чини 751 посланик.

Према тренутним пројекцијама, очекује се да и у новом сазиву Европског парламента тренутно водеће снаге европског десног и лијевог центра и даље буду најбројније.

Најновије процјене су да ће тренутно највећа Европска народна партија (ЕПП) и поред пада са тренутних 217 места остати најбројнија са очекиваних 180 посланика.

За њом долазе Социјалдемократе (СД) са очекиваних 149 посланика (у односу на 188 из постојећег сазива), Алијанса либерала и демократа (АЛДЕ) са 76 и Зелени са очекиваних 57 места у новом сазиву, пренио је Танјуг.

Истовремено се очекује јачање популистичких странака и странака крајње деснице, али без значајнијег утицаја на процес одлучивања унутар Парламента.