Фото: Бојана Арбиња

Одборници Скупштине Града Источно Сарајево усвојили су на јучашњој сједници план капиталних улагања на подручју Града за 2019. годину. Теме које су биле дио конструктивне расправе односиле су се на Извјештај о раду Пореске управе у Источном Сарајеву. Констатовано је да постоји могућност унапређења убирања како директних, тако и индиректних пореза, у корист Града Источно Сарајево и свих општина у његовом саставу. Закључено је да је Пореској управи потребан додатни број извршилаца, како би свој посао обављали успјешније.

Градоначелник Града Источно Сарајево, Ненад Вуковић, у свом обраћању медијима, истакао је да је потребна боља комуникација и сарадња општина са Пореском управом. Вуковић се осврнуо и на план капиталних улагања у текућој години.

Фото: Бојана Арбиња

– Овим планом обухваћена су 23 пројекта која ће бити реализована у свих шест општина у саставу Града. То су пројекти које су општине кандидовале као приоритетне инвестиције. Предвиђена средства за ову намјену износе 3.955.000 КМ, од чега је у градском буџету планирано 310.000 КМ, а 3.645.000 КМ су кредитна средства, навео је Вуковић.

Коментаришући Извјештај о прикупљеној комуналној такси и накнади, Вуковић је рекао да је то законска обавеза коју плаћају грађани у цијелој Републици Српској. Нагласио је да се средства прикупљена на овај начин поново враћају општинама, према којима Град уредно измирује предвиђене обавезе.

Пред одборницима се нашла и Информација о стању безбједности на подручју Града коју је образложио начелник Полицијске управе Источно Сарајево, Бранимир Шеховац.

– Безбједност на подручју наше управе је на задовољавајућем нивоу. Присутне смо подсјетили на резултате које смо постигли у прошлој години спроводећи оперативне акције заведене од стране Полицијске управе и Управе за тешки и организовани криминал МУП-а Републике Српске. Такву активност смо имали са Државном агенцијом за истраге и заштиту и Тужилаштвом БиХ, када је у опсежној акцији заплијењена велика количина опојне дроге на подручју општине Источна Илиџа, казао је Шеховац.

Фото: Бојана Арбиња

Шеховац се осврнуо на реализацију пројекта видео-надзора, истичући да он већ даје добре резултате. Изразио је очекивања да ће пројекат врло брзо бити завршен, те да ће допринијети још бољем стању безбједности.

Говорећи о Извјештају о раду Подручног центра Пореске управе, предсједник Савеза градова и општина Републике Српске, Љубиша Ћосић, рекао је да најмање средстава од прикупљених пореза добију локалне заједнице и да то треба промијенити. Он је подсјетио да Република Српска ове године улази у измјену Закона о буџетском систему, гдје се може расправљати о већој и коректнијој расподјели средстава од индиректних и директних пореза локалним заједницама.

Скупштина је усвојила Одлуку о престанку рада Друштва са ограниченом одговорношћу за реализацију активности одржавања Европског зимског олимпијског фестивала за младе “ЕЈОФ 2019”, што је била обавеза Града.

Усвојена је и Одлука о извршењу прошлогодишњег буџета који је износио око 10 милиона КМ.

Рођена 3. јула 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. Године 2015. дипломирала на Филозофском факултету на Палама, одсјек Журналистика, те стекла звање дипломирани новинар. Од 2016. године запослена као новинар у "Инфо центру" Соколац.