Министар финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је да је одлука Централне банке БиХ о контроли платног промета потпуно неуставна и незаконита, те да је непримјењива у пракси и да Министарство финансија Републике Српске нема намјеру да је примјењује.

“Централна банка донијела је одлуку да врши контролу платног промета, а да није обавијестила било који орган Републике Српске, иако је контрола платног промета у потпуности у надлежности ентитета”, изјавила је Видовићева за РТРС.

Она је поручила да ће контрола платног промета остати у надлежности Републике Српске јер Министарство неће дозволити да то Српској буде одузето.

“Нећемо дозволити да се та надлежност пренесе, а посебно јер нема никакав легалитет”, додала је Видовићева и поручила да су институције Српске спремне да иду и на суд са овим чињеницама.

Она је рекла да су са нивоа БиХ скоро констатни захтјеви за преносом надлежности.

“Ми смо увијек јако опрезни и очекујемо такве покушаје. Прије неколико дана добили смо писмо од Централне банке да желе да направе регистар рачуна физичких лица. Ми смо им одговорили да Република Српска то у свом закону већ има и да ћемо ми то урадити”, појаснила је Видовићева.

Она је додала да ће Регистар формирати Република Српска и водиће га Агенција за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ).

Према њеним ријечима, у овом случају ријеч је о преседану.

“Централна банка БиХ није надлежна за контролу прања новца, за то постоје многе институције на нивоу БиХ и на нивоу Републике Српске и ми смо са њима увијек у контакту”, додала је Видовићева.

Министар финансија Републике Српске рекла је да је контактирала и са Агенцијом за банкарство, која се слаже да је ријеч о преносу надлежности и која ће покушати да организује састанак са представнцима Републике Српске у Централној банци да би се разјаснила ситуација.

Видовићева је истакла да је за жаљење што српски представници у Централној банци БиХ нису обавијестили институције Републике Српске да се припрема таква одлука.

Министарство финансија Републике Српске саопштило је данас да ће се одлучно супротставити преносу надлежности на ниво БиХ који се односи на контролу платног промета, јер је та област у потпуности у надлежности ентитета.

Централна банка БиХ донијела је мјеру контроле платног промета којом, како је наведено, жели да сузбије прање новца.