Фото: Јелена Маринковић

У Сокоцу је данас обиљежен 16. јун – Дан одбране Сарајевско – романијске регије у минулом одбрамбено – отаџбинском рату. Тим поводом свештенство Црквене општине Соколац служило је помен на Војничком – спомен гробљу „Мали Зејтинлик“ у Сокоцу, гдје је сахрањено близу 1.000 бораца. Вијенце су положили изасланик предсједавајућег Предсједништва Босне и Херцеговине Бошко Томић, изасланик предсједника Републике Српске Љубиша Ћосић, савјетник министра рада и борачко-инвалидске заштите Милан Торбица, предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, секретар Амбасаде Србије у БиХ Марко Ракић, потпредсједница парламента Народне скупштине Републике Српске Соња Караџић Јовићевић и посланици, представници Града Источно Сарајево, градских општина и борачких организација Сарајевско-романијске регије, као и представници бројних организација и удружења, које његују успомену на одбрамбено – отаџбинске ратове.

Предсједник БОРС-а генерал Миломир Савчић у изјави за медије нагласио је да се обиљежавањем овог датума одаје признање, поштовање и захвалност нашим бесмртним херојима.

– Фридрих Ниче, признати филозоф, пјесник и мислилац, рекао је да будућност припада онима који се најдубље и најдуже сјећају прошлости. Поносан сам што сам био учесник многих битака око Сарајева, између осталих оне која се водила на данашњи дан 1995. године, када смо успјели да сачувамо положај на главном правцу напада непријатељских снага и створимо услове за поновно увођење српских снага и повратак наших положаја. Да сам на мјесту наших непријатеља никада не бих користио причу да је Сарајево било у блокади, зато што се тиме признаје да је непријатељ, у овом случају српска страна, био најмање три пута бројчано слабији. То је онда велико признање за нашу војничку храброст и чињеницу да смо сачували сваки педаљ српске територије – додао је Савчић.

Фото: Јелена Маринковић

– Одбрана Сарајевско – романијске регије била је један од најтежих задатака Војске Републике Српске. Тај корпус је имао два фронта, унутрашњи – око Сарајева и спољни – на планинама Босне и Херцеговине. Четири године борбе са и те како моћнијим непријатељем је херојски чин. Наши борци су директно заслужни за очување територије, српског народа и стварање Републике Српске. Недавно смо имали прилику да погледамо филм „Ратне приче са Кошара“, велики подвиг Војске Србије против многобројних ОВК припадника, зато ћу ради поређења тежине рећи да је Војска РС проживљавала Кошаре сваки дан – истакао је савјетник министра рада и борачко-инвалидске заштите генерал Милан Торбица.

Фото: Јелена Маринковић

У име домаћина присутнима се обратио замјеник градоначелника Града Источно Сарајево Данко Вучетић.

– Овај дан обиљежавамо као својеврстан историјски час стварања Републике Српске, коју је пратила висока цијена опстанка српског народа. Зато све жртве које су пале за слободу и стварање српске државе западно од Дрине не смијемо никад заборавити и морамо са дужним поштовањем да их се сјећамо и обилазимо мјеста њиховог страдања. Град Источно Сарајево и све општине у саставу Града у својим буџетима издвајају значајна средства за рад и активности борачких организација, које доприносе његовању историјских догађаја, а који су претходили стварању Републике Српске – поручио је Вучетић.

Фото: Соколац-срце Романије

– Ово није само дан одбране, већ и побједе над непријатељом. Велика је част што се 16. јун обиљежава на простору наше општине, гдје су „Мали Зејтинлик“ и манастир Соколица, мјеста вјечних подсјетника на успомену српског херојства. Соколац је преузео обавезу да његује традиције, чува свете гробове и све православне светиње. Веома смо поносни што се овдје окупља све већи број људи, како са највиших нивоа власти, тако и представници разних организација и удружења, саборци и породице погинулих бораца. На тај начин заједно чувамо од заборава значајне догађаје, а настојаћемо да то чинимо и у наредном периоду – казао је начелник општине Соколац Милован Бјелица.

Фото: Јелена Маринковић

Сарајевско – романијски корпус имао је близу 20.000 бораца, а чак њих 4.000 дало је живот за стварање Републике Српске, чија су имена уклесана на зидовима манастира Свети Георгије на Равној Романији, гдје је настављен програм обиљежавања Дана одбране Сарајевско – романијске регије. Организатор обиљежавања 16. јуна је Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске.