Фото: Јелена Станишић

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, 15.септембра прошле године, освештао је темеље цркве у Видрићима код Сокоца посвећене Чудотвоној икони Пресвете Богородице Тројеручице.

Том приликом, Владика Хризостом је рекао да је почетак градње велики дан, како за мјештане села Видрићи, тако и све житеље општине Соколац у којој се почиње градити један нови храм наде.

Црква се гради у близини Крста Господњег високог 12 метара који је крајем 2017. подигнут на Видрићима, уз благослов митрополита дабробосанског Хризостома.

У постољу овог крста је спомен-плоча подигнута српским и руским борцима погинулим у два свјетска и протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, па ће и храм бити прављен у руском стилу, од дрвета и чврстог материјала, јединствен у региону.

Фото: Јелена Станишић

Ломљењем славског колача, које су обавили свештеници Парохије соколачке, и уз присуство великог броја вјерника, јуче је прослављена крсна слава храма у Видрићима који је у изградњи и посвећен Икони Пресвете Богородице Тројеручице.

Свештеник Парохије соколачке, протојереј – ставрофор Младен Видаковић, о прослави крсне славе храма у Видрићима је рекао:

– Ово је прва година коју прослављамо. Окупио се благочестиви народ, вјерници. Присутан је био и предсједник Организационог одбора за изградњу храма и један од иницијатора Милан Јоловић Легенда, а кумови су били Саша Кезуновић из Сокоца и Милан Станојевић из Зворника. Имамо доста приложника, како из Сокоца, тако и из околних општина. У плану је, ако Бог да, да се обиљежавање крсне славе настави и наредних година, да се настави градња храма и обави освштање. Жеља нам је да се на овом мјесту убудуће окупљају вјерници, и да се одржавају народни сабори.

У храму Светога пророка Илије-Романијској Лазарици у Сокоцу, чува се копија Чудотворне иконе Пресвете Богородице Тројеручице.

Икона Тројеручица је, према предању, исцјелила руку Светог Јована Дамаскина када му је она одсјечена по заповијести дамаског калифа. Исцјелила га је Пресвета Богородица, а он је из благодарсности за учињену милост придодао нјеном лику трећу руку, по чему је она добила име Тројеручица.