Како је речено на оснивачкој сједници Скупштине, новосновано Удружење грађана „Свети Василије Острошки“ Соколац бавиће се хуманитарним радом, организовати поклоничка путовања и сусрете са сличним организацијама у Србији, Црној Гори и Републици Српској, као и другим активностима хуманитарног карактера.

Иницијатива за оснивање Удружења потекла је од дјевојака и младића који су учествовали на већ познатом поклоничком путовању од Сокоца до манастира Острог и свештеника Црквене општине Соколац.

У наредном периоду, поклоничко путовање до острошке светиње одвијаће се у организацији Удружења, што ће умногоме поједноставити потребне активности везане за организовање ходочашћа, које сваке године почиње 6. маја, на Ђурђевдан, а завршава се 12. маја, на Дан Светог Василија Острошког.

На поменутој сједници, за предсједника Скупштине Удружења изабран је Миленко Цвијетић, за предсједника Управног одбора Ненад Радовић, а за предсједника Надзорног одбора Дејан Елез,и сви учесници поклоничког путовања до манастира Острог, које је ове године организовано по једанаести пут.