Бакир Изетбеговић, лидер СДА говорио је вечарас о томе да ли ће и када бити постигнут компромис по питању Годишњег националног програма (АНП), који је, како ствари стоје, „посвађао“ лидере који су прошле седмице потписали Споразум како би се у року од мјесец формирао Савјет министара БиХ.

Изетбеговић је рекао да се нада да ипак ће бити постигнут компромис по питању АНП на бази потписаних Принципа за формирање власти, у којима се наводи да ће се поштовати Устав БиХ и раније донесене одлуке, закони и стратегије.

– Садржај АНП може бити питање договора јер српска страна инсистира упорно да БиХ, барем што се Срба тиче, не може напредовати ка НАТО нити постати чланица прије Србије и ако то не уради Србија и да не може ићи брже од Србије по том питању – изјавио је Изетбеговић.

Изетбеговић је потврдио да коначна верзија АНП још није направљена и да је данас у Предсједништву БиХ требао бити састанак на којим би се радило на томе да се направи један АНП гдје би војни дио био минималан, вјероватно и координисан са оним што тражи српска страна, а тежиште би било на цивилном дијелу и то би био тај компромис.

– Данас је требао бити састанак, али, колико сам чуо, господин Додик се наљутио на један интервју који је дао господин Метју Палмер, гдје се спомињала црна листа и Додик и одлучио је у задњи час да повуче свог представника – појаснио је Изетбеговић за ФТВ.

Спрема се реименовање

Лидер СДА, вечерас је прокоментарисао и одлуку Инспектората РС да се поништи диплома директора Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) БиХ Османа Мехмедагића.

– ОБА сасвим сигурно ради добар посао. Свакодневно имамо неке вијести које свједоче о резултатима ОБА и имамо један растући отпор наспрам ОБА и наспрам њеног директора, нарочито у Српској. Ја мислим да је рођен у Српској, да би му, што кажу, поништили и родни лист. Спрема се реименовање, а они су већ унапријед рекли да нису за једног успјешног директора и мислим да је ту политика умијешала своје прсте – закључио је Изетбеговић.