Америчка компанија Гоогле саопштила је данас да је њен видео сервис Yоутубе блокирао 210 канала који су се, како се наводи, понашали “координисано” када су постављали снимке у вези са протестима у Хонгконгу.

Овај потез је услиједио неколико дана пошто су Тwиттер и Фацебоок навели да су открили кампању на друштвеним мрежама за коју тврде да потиче из Кине.

Такође су навели да су угасили више стотина налога који су објављивали садржај са циљем подривања продемократских протеста у Хонгконгу.

– Ово откриће је у складу са недавним опажањима и акцијама Фацебоок-а и Тwиттер-а у вези са Кином – написао је на блогу Шејн Хонтли, један од шефова Гоогле-а задужених за безбједност.

Он ипак није открио поријекло тих канала, преноси Ројтерс. Портпаролка Стејт департмента рекла је за Ројтерс да су САД “дубоко забринуте због настојања Кине да манипулише јавним мњењем ширећи дезинформације о ситуацију у Хонгконгу”.

Са друге стране, портпарол кинеског министарства вањских послова Женг Шуанг одбио је да директно прокоментарише одлуку Yоутубеа, али је рекао да је највећа жеља кинеског народа да се оконча хаос и насиље у Хонгконгу.

– Жеља 1,4 милијарде људи не може да се блокира или контролише, и наравно не може да се угаси – рекао је он новинарима.

Тwиттер, Фацебоок и Yоутубе блокирани су у Кини, али су доступни у Хонгконгу.