Фото: Бојана Арбиња

Фирма „Хамдо груп“ на Сокоцу у септембру ће завршити и отпремити још три дрвене куће за купца у Турској, према извозном програму започетом у јануару, рекли су у овом предузећу.

Извршни директор за производњу Петко Вукојичић каже да су у овој фабрици, у дијелу закупљеног прерађивачког круга „Нове Романије“ убрзали производњу и недавно увели другу смјену на изградњи дрвених кућа за љетовалиште Терме у Турској, те да је у првој фази договорена испорука 36 кућа.

Он је навео да у погону примарне прераде дрвета „Хамдо груп“ тренутно не врше прорез због недовољне количине трупаца, те за своје потребе набављају резану грађу од дрвопрерађивачких капацитета у окружењу и акценат стављају на финалну производњу.

„За тржиште Турске треба да направимо још три куће у септембру, према раније договореном извозном програму, које су привукле пажњу купаца и у другим земљама јер се граде од природних материјала уз савремене програме опремања“, рекао је Вукојичић.

Он је навео да су до сада направљене и потпуно опремљене три еколошке куће од дрвета које су радници ове фирме монтирали у једном од турских љетовалишта.

Према његовим ријечима, у изградњи ових кућа за турско тржиште дрво је заступљено 90 одсто, а осталих 10 одсто су стакло, окови и кров.

Он је додао да је ријеч о јединственом производном програму у БиХ према коме се у погонима исте фирме производе и уграђују подови, кухињски и собни намјештај, што ову кућу чини еколошки погодном и интересантном за купце.

Фирма „Хамдо груп“ закупила је дио производног круга ранијег дрвоперађивачког предузећа „Нова Романија“ на Сокоцу средином 2017. године, измирила заостале обавезе, инвестирала у нову опрему више од 1.000.000 КМ и почетком прошле године почела производњу.

У фирми, која је основана прије 25 година, запослено је више од 100 радника.

Компанија „Хамдо груп“ је пословала у Турској, Катару и Саудијској Арабији са бројним фабрикама металне индустрије са око 1.500 радника.