Годинама је шеф “Фејсбука” Марк Закерберг понављао како ће кориштење те друштвене мреже увијек бити бесплатно за њене кориснике. Међутим, чини се да је томе дошао крај.

“Фејсбук” је потихо промијенио слоган који је користио готово од свог оснивања. Тако на почетно страници више не стоји “It’s фрее анд wилл алwаyс бе” (бесплатно је и увијек ће бити), већ “It’s quick and easy” (брзо и једноставно).

Промјена се догодила почетком августа, а из “Фејсбука” се још нису службено огласили око тога.

Чини се како промјена слогана заправо има везе с начином на који “Фејсбук” послује и правилима Европске уније.

Наиме, није тајна да су основа на којој “Фејсбук” базира свој пословање кориснички подаци. Управо ти подаци су и највреднији дио Фејсбука. Иако су из те друштвене мреже у неколико наврата поновили како су корисници власници свих објављених података, такође су потврдили и како искориштавају те податке да би оглашивачима продали маркетиншки простор.

Адвокат Хозе Антонио Кастиљо сматра како је до промјене слогана дошло управо због корисничких података. Како је појаснио за Бусинесс Инсидер, у мају је Европски парламент прихватио директиву која по први пут препознаје размјену података као облик плаћања.

То значи да корисници својим подацима “плаћају” право на кориштење друштвене платформе. Стога она не може бити рекламирана као “бесплатна”.

Уосталом, у “Политици платформе” “Фејсбук” је јасно написао да “не гарантује да ће Платформа увијек бити бесплатна”.

Значи ли то да ће у будућности корисници, осим својим подацима, за кориштење Фејсбука морати плаћати и новцем? За сад није познато, али не би нас изненадио да и до тога дође у будућности.