Делегација Амбасаде Јапана у БиХ разговарала је јуче са директором Дома здравља на Сокоцу Адријаном Станар о стању у области примарне здравствене заштите и потребама ове установе.

Начелник Одјељења за привреду и финансије општине Соколац Митар Пржуљ, који је присуствовао састанку, рекао је да је локална управа у име соколачког Дома здравља „Доктор Љубомир Ћеранић“ аплицирала за јавни позив Амбасаде Јапана у БиХ у оквиру програма Грант помоћи за темељне пројекте људске потребе и безбједности /ГАГП/.

Он је навео да је општина Соколац припремила пројекат у којем је изражена потреба да Влада Јапана помогне Дом здравља набавком санитетског возила у вриједности од 80.000 до 100.000 КМ.

Представник Амбасаде Јапана у БиХ Мацуши Саито рекао је Срни да је посјета соколачком Дому здравља уприличена у оквиру припрема и разматрања могућности за неки вид помоћи овој установи.

„Ми смо брзо реаговали и ту смо да се упознамо о стању у области здравствене заштите становништва на подручју општине Соколац“, рекао је Саито.

Директор соколачког Дома здравља Адријана Станар навела је ова здравствена установа троши знатна средстава на одржавање три санитетска возила којима располаже, од којих је једно купљено 1998. године.

„Нашим возилима превозимо пацијенте из удаљених села до Дома здравља, потом и до неколико регионалних центара на даље лијечење и треба имати у виду разуђеност општине, конфигурацију планинског терена, те тешке климатске услове са доста сњежних падавина и леда на локалним путевима“, рекла је Станарева.

Она је навела да у овој установи примарне здравствене заштите дјелује седам тимова породичне медицине, ради шест доктора специјалиста, а ангажовано је седам специјалиста који долазе из сусједних болница.

Станарева је подсјетила да је Влада Јапана и раније у више случајева помагала соколачком Дому здравља на чему им је, како је навела, неизмјерно захвална.

Према њеним ријечима, Дом здравља је од Владе Јапана добио рендген апарат, ултразнучни апарат, два санитеска возила, а 2003. године у потпуности је изграђен и опремљен објекат Центра за базичну рехабилитацију.

Представницима Амбасаде Јапана у БиХ данас су предочени подаци о функционисању ове здравствене установе у којој је регистровано око 11.000 пацијената и у току прошле године пружено 118.740 разних видова здравствених услуга.

Састанку у Дому здравља на Сокоцу присустовала је и координатор пројекта Марико Кобајаши.

Делегација Амбасаде Јапана посјетила је и Центар за базичну рехабилитацију у кругу Дома здравља.