Годишњи одмори углавном се већини људи завршавају, школска година само што није почела, приближавају се испитни рокови на факултетима, све се враћа у рутину, а чини се да је и време одлучило да нам покаже да су они најтоплији дани иза нас. Другим речима, време је за повратак уобичајеном живот

Међутим, изненадни повратак из стања безбрижности у море обавеза многима пада веома тешко. У психологији је познат термин депресије након путовања (ПТД, пост-травел депресион) која се препознаје по умору, губитку апетита, јаком осећају носталгије, а у тежим случајевима чак и по озбиљним симптомима депресије.

Срећом, обично нестаје за неколико дана до неколико недеља, а ево шта ви можете да учините како бисте себи олакшали прелаз с годишњег одмора у нове радне победе.

Полако се припремите

Ускочити на посао одмах с ауто-пута након повратка с мора или било које друге дестинације, представљало би велики шок за ваш организам и психу. Стога је важно поступно се припремити. Свакако се с путовања вратите дан или два раније, оперите одећу, поспремите стан и припремите шта ћете обући првог радног дана.

Поразговарајте с колегама о најзанимљивијим летњим пустоловинама

Једном када стигнете на своје радно место, поразговарајте с колегама. С њима проводимо неретко и више од осам сати дневно, па је важно одржавате добре односе, а то можете да учините управо након повратка с годишњег одмора. Питајте их о томе како су провели годишњи, шта су радили, да ли им се догодило нешто посебно занимљиво и слично.

Здрава комуникација пуна међусобног поштовања и искреног занимања за колеге од пресудне је важности за пријатно радно окружење. Свакако, притом треба имати меру и немојте да испитујете превише ако друга страна није претерано заинтересована за то. Ви ипак покажите да вам је стало и заједно „претресите“ летње догодовштине.

Пронађите нешто што вас мотивише

Да, тешко је са плаже и јапанки прећи у радно окружење, али ако пронађете нешто што вас посебно мотивише у радном дану, прелаз ће бити лакши. На пример, ако радите у канцеларији у којој је канцеларијски прибор неопходан, започните нову радну годину набавком новог прибора.

Због надолазећег почетка наставе, продавнице су препуне снижења на којима можете да неђете заиста предиван прибор – од роковника, позлаћених маказица, самолепљивих папирића до најслађих хефталица. Ко каже да је набавка новог прибора само за школарце? Такође, можете радни сто да улепшате биљком или неком ситницом с путовања, нечим што ће вас радовати и мотивисати.

Направите планове

Како бисте имали чему да се радујете у новој радној години, добро размислите и направите планове о томе шта желите да постигнете. Можда желите да учествујете у неком менторском програму који нуде бројне компаније или можда и сами желите да постанете ментор? Желите да напредујете на вишу функцију или да учите како бисте променили каријеру? Желите ли напокон да завршите давно започети пројекат? Направите планове како бисте знали да и те како имате чему да се радујете.

Продужите себи осећај лета и наградите се

Све ће ово бити лакше ако знате да нас очекује још покоји сунчан дан, као и довољно прилика за дружење с најмилијима. Зато се с пријатељицом договорите за кафу након посла, уживајте у упијању последњих летњих сунчевих зрака, „украдите“ покоју вечерњу шетњу градом пре првих киша и напросто уживајте у сваком новом дану.