Да бисте исекли шаргарепу на танке штапиц́е, било би најбоље одабрати лепе, велике, масивне шаргарепе, јер се ове шаргарепе лакше режу него танке и ситне.

Нож који се користи за резање шаргарепе на тракице треба да буде оштар. Ја то лично радим Сантоку ножем, јер је од масивног метала, увек је оштар и прилично удобан за ову сврху.

Почиње се љуштењем шаргарепе, што се може учинити и обичним ножем, или можда металном љуштилицом. Желео бих да напоменем да су све металне љуштилице погодније јер се уопште не ломе, док пластичне имају прилично кратак век.

Затим исеците шаргарепу на две половине. Сваку половину прережите на пола и тако све док је немогуц́е да их даље сечете. Отприлике шест трака се добије из сваке половине. Односно, од целе шаргарепе – дванаест. Али то није све. Ове траке су широке.

Према томе, урадите следец́е. Ставите широку танку траку и прережите је на пола и готово – ево наших штапића. Ставите их у чашу, прелијте их лимуновим соком, поспите сољу и бибером, а чашу по жељи можете украсити кришком лимуна.

Изврсно изгледају за забаве, рођендане, уз пиво или виски са пријатељима. И немојте се заваравати алатима и апаратима који се рекламирају за сечење штапића – нису ефикасни, кажем из личног искуства.