Фото: PaleLive

На љетовање у Бечиће из Источног Новог Сарајева у оквиру пројекта “Социјализација дјеце Републике Српске 2019” од четвртка, 12. септембра, са четрнаестом смјеном ће отпутовати двоје дјеце у пратњи родитеља, рекла је Срни директор Центра за социјални рад Весна Ћевриз.

Она је додала да је повратак дјеце предвиђен 21. септембра, када се и завршава овогодишњи боравак малишана на мору у оквиру овог пројекта.

“Пројектом `Социјализација дјеце Републике Српске 2019` из општине Источно Ново Сарајево обухваћено је укупно 40 лица, од којих 34 дјеце, четири васпитача и двоје родитеља. Из општине је у оквиру прве смјене у мају на мору боравило 11 дјеце предшколског узраста у пратњи два васпитача. Од 14. до 23. јуна у оквиру четврте смјене на мору је боравило 21 дијете и два васпитача”, истакла је Ћевризова.

Она је подсјетила да Јавни фонд за дјечију заштиту Републике Српске већ осамнаесту годину реализује пројекат чији је циљ социјализација, интеграција, афирмација дјечијих потенцијала, развијање осјећаја емпатије и рехабилитација дјеце.

Према њеним ријечима пројектом су обухваћена дјеца узрасне доби од шест до 15 година, лица са сметњама у развоју до 17 година и изузетно старија лица са тешким хендикепима.

“Категорије које континуирано учествују у пројекту су дјеца која одрастају у неповољним породичним, социјалним и материјалним условима, здравственим и развојним проблемима, дјеца из вишечланих породица, дјеца из породица борачких категорија, као и посебно талентована дјеца”, напоменула је Ћевризова.

Реализација пројекта почела је 20. маја.

Учесници пројекта бораве у Црној Гори у омладинском хостелу “Ужице” у Бечићима у четрнаест смјена, и то тринаест десетодневних и једној осмодневној. Током боравка на мору дјеца учествују у разним културно-забавним и спортским активностима.