Фото: Shutterstock

Заправо га има.

Ако се за пиво и хлеб користе готово исти састојци, зашто онда у хлебу нема алкохола?

Наиме, сваки хлеб од квасца садржи одређену количину алкохола. Да ли сте некад осетили тесто које нараста од квасца или, још боље, осетили ваздух испод теста које је било покривено док се дизало? Мирис је заиста специфичан. А онај слатки мирис свеже печеног хлеба и ноте Маиллардове реакције (хемијски спој који настаје при загревању и узрокује процесе између аминокиселина и шећера)? У питању је алкохол.

Међутим, током печења већина алкохола из теста испарава у атмосферу. То је у основи иста ствар која се дешава и са водом у тесту.

Пивски квасац претвара шећер у етанол и угљендиоксид и на температури од 5 степени, стварање плина повећава се експоненцијално повишењем температуре до 38 степени, а при температури од 40 почиње полако да одумире.

Али одавно је познато да хлеб садржи остатак алкохола – до 1,9 процената. Током 1920-их, Америчко хемијско друштво је чак имало неколико пријава о томе.

Такође, алкохол можете осетити у густим комадићима недовољно печеног хлеба (који вам ипак категорички препоручујемо да не пробате).