Селектор кошаркашке репрезентације Србије Александар Ђорђевић честитао је Шпанији на победи и додао да његов тим мора да се освести.

“Честитам Шпанији, дефинитивно су бољи тим. Избацили су нас из игре. Нисмо могли да спроведемо наш план, нисмо могли да одговоримо на промене одбране. Недопустиве је да имамо 17 изгубљених лопти у оваквој утакмици. После искључења Јокића вратитли смо се срцем, јаком одбраном, избацили их, сјајно су погађали, али су наше дефанзивне грешке биле толико очигледне. Не сме то против Шпаније. Искусан је то тим, сјајни бекови, фантастични плејмејкери са једним Марком Гасолом, који је био кључ. Били су бољи, скратили су ротацију и заслужили су да победе”, рекао је Ђорђевић после меча.

Пораз од Шпаније је први који је Србија доживела овог лета, пошто је и у припремном периоду остварила све тријумфе.

“Искрено, није дошао у најбољем тренутку, али не губимо фокус. Такмичење је још ту. Морамо да се освестимо, да схватимо да мора да се игра заједно. Најбоље играмо само када делимо лопту, а сада то нисмо били тај тим. Можда су неки играчи хтели да преузму индивидуалну одговорност, али то нама не треба. Морамо да играмо нашу кошарку коју знамо да играмо”, истакао је селектор.

Србија је у првој четвртини била равноправан ривал, али је све кренуло низбрдо у другој деоници.

“У другој није ништа функционисало, само смо престали да играмо нашу игру. Превише смо размишљали, нисмо се опустили, нисмо играли како играмо. Када размишљаш, много си спорији физички. Нисмо успели да одговоримо. Некада тајм-аут упали. Против других тимова је упалило, сада није. Морамо да дигнемо главу и да идемо напред”.

Меч са Шпанцима обележило је и искључење Николе Јокића у трећем периоду, а Ђорђевић је упитан да ли ће разговарати са центром Денвера.

“Можемо да изгубимо са њим, али мораш да останеш на терену и будеш један од лидера. Већ смо причали у свлачионици. Нема дугих састанака. Он зна, он је чврст момак, волео бих да сам га имао на паркету. То није изговор што наш најбољи центар није ту. Можемо да играмо без свакога, јер морамо. То је ситуација која мора да се разуме и надам се да се неће више десити. Има сјајну личност. Играчи расту током целе каријере, не само до једног тренутка. Они расту до последњег дана. Желим да расте, да схвати како се игра. Он је велико дете, разумеће”, закључио је Ђорђевић.

Србија ће у четврфиналу играти против Аргентине у уторак од 13 сати.