У западним крајевима Републике Српске и Федерације БиХ вози се по мокрим коловозима због кише која је падала или још негдје пада, док се у осталим крајевима за сада вози по сувим и мјестимчно влажним коловозима.

У котлинама и уз ријечне токове као и у вишим предјелима смањена је видљивост због јутарње магле, док су на дионицама које пролазе кроз усјеке и поред камених косина учестали одрони камења и земље на коловоз.

Возачима из Ауто-мото савеза /АМС/ Републике Српске савјетују да вожњу прилагоде условима на путу и да избјегавају ризична претицања.

Поводом одржавања пењачког фестивала /Дрилл анд Цхилл Фестивал/ на локацији кањона Тијесно /у близини рафтинг слалом стазе/ обустављен је саобраћај на дионици магистралног пута Карановац-Црна Ријека у времену од 11.00 до 11.45 часова.

За то вријеме саобраћај се преусмјерава на алтернативни путни правац Бањалука-Чађавица-Мркоњић Град.

На дионици пута Клашнице-Прњавор, у мјесту Бошковићи, у току су радови на санацији коловоза у времену од од 8.00 до 17.00 часова, па се саобраћај се одвија наизмјенично једном траком.

На регионалном путу Површнице-Лопаре саобраћај теретних возила преусмјерен је на правац Лопаре-Прибој-Бањ Брдо.

Због санације клизишта вечерас до 18.00 часова обустављен је саобраћај на регионалном путу Прибој-Лопаре. За вријеме обуставе, саобраћај се преусмјерава на локални пут кроз Тобут.

На регионалном путу у Рудом у току је замјена дрвене конструкције моста на ријеци Лим, због чега су повремене једночасовне обуставе саобраћаја.

На дионици магистралног пута Јоховац-Руданка, због искључивања и укључивања механизације која је ангажована на изградњи ауто-пута од петље Јоховац до петље Руданка, најављене су измјене у одвијању саобраћаја.

У току је изградњи мале хидроелектране “Крупац” на ријеци Жељезници, због чега се саобраћај на дионици магистралног пута Крупац-граница Републике Српске /Богатићи, на подручју општина Источна Илиџа и Трново одвија наизмјенично једном траком.

У току је постављање интелигентних транспортних система /ИТС/ на ауто-путу Градишка-Бањалука, на локалитету Маховљанске петље, због чега је измијењен режим одвијања саобраћаја, уз привремено постављену сигнализацију.

У току је и постављање наплатних станица “Александровац” и “Нова Топола”, на путевима који се спајају из ових мјеста са ауто-путем.

У току су радови на изградњи и спровођењу привременог система наплате путарине на ауто-путу “9. јануар”, Бањалука-Добој, на петљи Маховљани, због чега је на овом локалитету измијењен режим одвијања саобраћаја, па возаче из АМС упозоравају да возе опрезније и да поштују привремено постављену сигнализацију.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини-граница БиХ/Црне Горе /Шћепан Поље/, забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

Због оштећења надвожњака код “НИС петрол” пумпе у Трну, саобраћај се преко надвожњака одвија једном саобраћајном траком, док теретна возила не саобраћају.

У току је реконструкција регионалног пута Лукавица-Пале, као и радови на проширењу моста, због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја.

Деминирање терена изводи се на радилишту “Клакари Доњи 8, 13 и 14”, општина Брод, због чега су привремене обуставе саобраћаја на дионици магистралног пута Брод-Оџак у времену од 8.00 до 15.00 часова, у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја.

Због изградње мини хидроелектране, на магистралном путу Котор Варош-Ободник измијењен је режим одвијања саобраћаја.

У току је реконструкција локалних путева на подручју општине Доњи Жабар, због чега је измијењен режим саобраћаја на дионици регионалног пута Обудовац-Лончари.

У току су и радови на дионици регионалног пута Шековићи-Цапарде, због чега се саобраћај одвија наизмјенично једном коловозном траком.

Због активираних клизишта, једном траком, наизмјеничним пропуштањем возила, саобраћај се одвија на регионалним путевима Карановац-Кнежево, у мјесту Љубачево, Укрина-Горња Вијака и Лопаре /Мачковац/-Челић, због појаве клизишта у рејону Челића.

На локалном путу Горња и Доња Пискавица, у мјесту Стрике, саобраћај се, због активираног клизишта, одвија једном траком наизмјенично.

Због покретања клизишта, на локалном путу Сводна-Брезици /општина Нови Град/, потпуно је обустављен саобраћај.

АМС Републике Српске подсјећа све возаче да је у Српској почела нова школска година и позива их да возе крајње опрезно у зонама основних и средњих школа, те да обрате посебну пажњу на ђаке који се крећу дуж коловоза.

На подручју Федерације БиХ због радова у тунелу “Врандук два” на магистралном путу Зеница-Немила, саобраћа се једном траком наизмјенично, а због повремено појачаног промета возила могуће је формирање дужих колона у оба смјера.

У ноћним часовима у интервалима од 0.30 до 1.30 часова, од 2.00 до 3.30 часова и од 4.00 до 5.30 часова, долази до обуставе саобраћаја.

На обилазници кроз насеље Тетово, на путу Немила-Тетово-Зеница, забрањен је саобраћај за теретна возила чија укупна маса прелази 7,5 тона.

Спорије због радова саобраћа се и на дионицама магистралних путева Коњиц-Јабланица, Олово-Кладањ-Ступари, Сребреник-Орашје, Ланиште-Кључ и Јајце-Језеро.

Због радова на асфалтирању, од 8.00 до 20.00 часова обустављен је саобраћај на регионалном путу Кисељак-Крешево.

Алтернативни правац за вријеме обуставе је Крешево-Лепеница-Кисељак.

Због санационих радова, обустављен је саобраћај на регионалном путу Тромеђа-Звировићи.

На граничним прелаизима у БиХ јутрос нема дужих чекања.

Због безбједносних разлога обустављен је саобраћај за теретна возила и аутобусе на граничном прелазу Брчко-Гуња.

Возачи који планирају путовање ван граница Републике Српске и БиХ имају могућност да провјере тренутно стање саобраћаја на 11 граничних прелаза – Градишка, Градина, Нови Град, Козарска Дубица, Костајница, Рача, Павловића мост, Зупци, Брод, Шепак и Каракај.