Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија

У кабинету предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић данас је представљен један од најважнијих стратешких докумената “Демографски развој и популациона политика Републике Српске”.

Пресјек стања са анализама и приједлогом мјера презентовали су стручњаци на челу са професором Драшком Маринковићем са бањалучког ПМФ. Документ је рађен неколико мјесеци и прво је представљен предсједници РС, српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, премијеру РС Радовану Вишковићу и министрима.

– Најважније је да будемо оптимистични, а имамо разлога за то. У посљедњих осам година заустављен је тренд пада рађања дјеце, а прошле године рођено је око 130 беба више него годину прије. Рекао бих да је то директна посљедица мјере Владе о мјесечној исплати додатка незапосленим породиљама – навео је Драшковић.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик открио је неколико дугорочних циљева РС у погледу подизања наталитета. То је бесплатно предшколско образовање за сву дјецу у Републици Српској, затим отписивање дјела датих кредита младим брачним паровима који добију дјецу, те увођење разних новчаних подстицаја за младе људе до 35 година.

Премијер РС Радован Вишковић рекао је да ће Влада РС размотрити све приједлоге и да ће се одлучити за оне које се буду могле спровести у зависности од ресурса.

– Из буџета РС се издваја 1,5 одсто за пронаталитетне мјере, а спремни смо да издвајамо још. Ево, већ сада након само једног мјесеца примјене новог Закона о играма на срећу имамо 40 одсто веће приходе по том основу и дио пара издвојићемо за наталитет – поручио је Вишковић.

Предсједница РС Жељка Цвијановић, која је иницирала израду овог програма, подржала је рад стручњака и изразила задовољство што су већ одређене мјере дале резултате.