Вишесатно цијеђење и мијешање печених паприка, постепено додавање уља и мало шећера, само су неки од трикова за окус и текстуру, који гарантују најбољи македонски ајвар.

Дозријевање црвене меснате паприке први је знак из вртова да припрема зимнице може започети. А на првом је мјесту дефинитивно многима омиљени домаћи ајвар.

Како припремити најбољи Македонски ајвар?

С обзиром да се око састојака и начина припреме ајвара воде бројне полемике, у овом чланку доносимо рецепт за Македонски ајвар. Рецепт долази од тете Сњежане у чијем се дому овај ајвар традиционално припрема по истом рецепту већ десетљећима. При одабиру састојака морате пазити да су потпуно дозријели и здрави, без оштећења. Само тако можемо бити сигурни да ће ајвар бити укусан каже Сњежана. Како се припрема ајвар прочитајте у наставку.

Састојци за македонски ајвар

  • 10 кг црвене паприке
  • 5 кг плавих патлиџана
  • 1 литар уља
  • 1 велика кашика шећера
  • сол по жељи

Поступак припреме ајвара

Након што оперете паприку испеците је у пећници. Одмах након печења паприку ставите у пластичне врећице на пар минута како би омекшала што ће олакшати гуљење коре. Када се мало охлади сваку паприку огулите и очистите од сјеменки.

Затим паприку сложите у велико цједило или мрежасту компактну подлогу издигнуту од површине како би се што боље исциједиле. Најмање 3 сата су потребна за добро цијеђење паприке.

Патлиџане такођер пеците у пећници, потом их једнако као паприке задржите кратко у врећици па потом огулите. Патлиџане је такођер потребно оставити да се циједе.

Када се паприке и патлиџани оциједе, самељите их на ручном апарату за мљевење меса. Затим све заједно пребаците у велики лонац у којем ћете кухати и ставите на лагану ватру.

Током кухања смјесу је потребно непрестано мијешати, а уље додавати постепено по један децилитар сваких 20 минута. Мијешајте непрестано јер уље не смије изаћи на површину.

Да ли је македонски ајвар готов најлакше можете провјерити тако да дрвеном кашиком равно пређете по дну лонца, након чега се треба видјети дно лонца. Сол и шећер додајте при самом крају, односно у задњих 20 минута кухања, уз стално пробање окуса ајвара.

У међувремену, док се ајвар куха, потребно је припремити стакленке за чување ајвара. Чисте стакленке загријте у пекари на 50 степени и у њих спремајте ајвар док је још топао.

Напуњене стакленке прекријте са крпом да остоји 24 сата. Затим на врх сваке стакленке ставите мало уља, повежите и затворите поклопцима те чувајте на хладном и мрачном мјесту.

Савјет плус

Припрема ајвара се може радити и кухањем намирница. Умјесто печења паприке и патлиџана ставите их у лонац и на лаганој ватри кухајте око пола сата, све остало се ради исто као код печења. За резултат добит ћете блажи окус и свијетлију боју ајвара. Пријатно.