Компанија “Авиејшн индастри корпорејшн оф Чајна” (АВИЦ) изразила је интересовање за партнерство са владом Републике Српске у градњи аеродрома у Требињу.

АВИЦ ће анализирати локацију у селу Рапти Зупци крај Требиња, гдје би планирани комерцијални аеродром требало да буде изграђен.

Та компанија је први пут изразила интересовање 2010, а прошлог мјесеца њени представници састали су се са владом РС на разговорима о потенцијалној инвестицији, пише портал Еxyуавиатион.

– Свака влада била би почаствована да има такву компанију (АВИЦ) за партнера и задовољство нам је што је изразила своју спремност да настави сарадњу са нама – саопштено је из Владе.

Прошле године, локалне власти у Требињу објавиле су своју намјеру да наставе са спровођењем планова за градњу аеродрома.

Влада је од 2009. до 2011. издвојила 820.000 евра за пројектну документацију 2,6 километара дуге писте и терминала довољног да опслужи 260.000 путника годишње, да би двије године касније одустала од те идеје, након што је именовала генералног директора и закључила консултантски уговор са једном аустријском фирмом ради одређивања потенцијалних рута. Влада је од тада објавила да је студија аустријске фирме некомплетна. Каснији тендер за нацрт нове развојне стратегије био је поништен.

АВИЦ је државни конгломерат у области авио-саобраћаја и одбране. На “Форчуновој” листи компанија Глобал 500 налази се на 159. мјесту и има пола милиона запослених широм свијета.

Захваљујући својим природним љепотама, вјерује се да би Требиње могло да привуче знатан број туриста. Међутим, тај град налази се на само 30 километара од Дубровника према сјевероистоку и 90 километара сјеверозападно од Тивта, што, према писању портала, одрживост будућег аеродрома у тој области доводи у питање.