Стручњаци су у Канади пронашли фосилне остатке нове врсте птеродактила који веома личи на змајеве Денерис Таргарјен из Игре престола, због чега су га и назвали Ледени змај Севера.

Нова врста птеродактила величине малог авиона коју су научници назвали Црyодракон бореас или Ледени змај Севера будући да веома личи на змајеве из популарне Игре престола откривена је у Канади.

Стручњаци кажу да је овај летећи диносаурус, откривен у Диносаурус парку јужно од Алберте, веома посебан примерак који је ловио на тлу, а летео је само да би побегао од опасности или ухватио плен.

Још једна занимљивост везана за овог “змаја” је што су научници пронашли више његових костију које су им пружиле увид у развој птеродактила али и данашњих птица, пише Дејли мејл.

“Ова врста птеросаура је веома ретка”, рекао је Мајкл Хабиб, сарадник Института за диносаурусе Природњачког музеја у Лос Анђелесу.

“Ово створење је слично највећем познатом птеросаурусу, али на основу увида у кости које смо пронашли, утврдили смо да је у питању нова врста”, рекао је он.

Хабиб је додао да је Криодракон био приближно исте величине као и највећи познати птеросаур Кецалкоатл, али да је био тежи и снажнији.

Према његовим речима, откриће Леденог змаја Севера је важно јер ће научницима помоћи да боље разумеју диносаурусе, али и механизме летења код птица.