Фото: Маја Мирјанић

Начелник општине Соколац Милован Бјелица упутио је данас јавни апел свим релевантним институцијама, како би се стање у Шумском газдинству “Романија” довело у ред. Апел преносимо у цијелости и без измјена:

“За Соколац је од огромне важности да ново руководство Шумског газдинства “Романија” својим пословима приступи одговорно и да што прије доведе у ред своје пословање, изађе из губитка који је акумулиран у протеклим годинама,  како би дрвопрерађивачи који имају финалну прераду дрвета и запошљавају велики број наших суграђана имали потребне сировине за рад.

Иако су ова питања смјене и именовања, питања унутрашње организација Шума Српске, сам значај ШГ “Романија” за нашу егзистенцију и функционисање локалне заједнице довољан је разлог да сви будемо заинтересовани да се постигне компромис на задовољство свих, а посебно радника запослених у области шумарства и дрвопрераде.

Не морам ни подсјећати да су ова предузећа носиоци привредних активности у нашој општини и самим тим наш је заједничи интерес да се производња одржи, али и да се настави развој дрвопрерађивачке индустрије.

Општина Соколац је општина која рачуна на средства за кориштење шума и шумског земљишта, за развој наше општине, а према садашњем Закону о шумама у Републици Српској, корисник шума и шумског земљишта у својини Републике дужан је да плаћа накнаду за кориштење шума и шумског земљишта у висини од 10 одсто финансијских средстава остварених продајом шумских дрвних сортимената, утврђеним по цијени на међустоваришту.

То су за нас веома важна средства, средства која припадају грађанима ове општине и самим тим смо и те како заинтересовани да ШГ “Романија” послује добро и да поштује законе када је у питању ова накнада.”