Фото: Јелена Маринковић

Град Источно Сарајево прославио је 17. септембра крсну славу – Светог свештеномученика Петра Дабробосанског. Свету архијерејску литургију служио је његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом у храму у Војковићима, посвећеном овом светитељу. Након тога обављен је чин ломљења славског колача и уприличен славски ручак, уз присуство великог броја званица из духовног, политичког и друштвеног живота Срајевско – романијске регије и шире.

Митрополит Хризостом честитао је славу руководству и становницима Града, подсјетивши да је Источно Сарајево настало из нужне потребе да би православни Срби који су протјерани са вијековних огњишта нашли нови дом.

Фото: Јелена Маринковић

– Овај град се гради по најљепшој мјери нашег живљења. Славимо свештеномученика и страдалника, који је био вијерни слуга православног народа. Нека Свети Петар Дабробосански буде молитвени заштитник овог града и подари смного среће, здравља и напретка свим грађанима – поручио је митрополит.

– Град Источно Сарајево, у циљу одговорности према свим општинама у његовом саставу, сваке године мијења локацију прославе овог свечаног дана и одлучили смо да то буде Источна Илиџа, а сљедеће године општина Пале. Кроз овај вид, али и остале наше активности, показујемо жељу за добром сарадњом са свим општинама, али и институцијама у Влади Републике Српске, ради добробити становника. Ово је прилика да се подсјетимо на учињено, али и да гледамо ка будућности. Пред нама је изборна година, стога апелујем на све политичке партије да наставимо да радимо и сарађујемо. Потрудићемо се да све надлежности Града ИС обављамо у складу са законом и статутом, што смо и до сада уредно чинили. Наша је обавеза да приведемо крају двадесетак пројеката који се реализују у свих шест општина из кредитних средстава. Људи који раде у јавним институцијама морају бити вриједни и ми морамо показати нови курс одговорности према грађанима – казао је градоначелник Града ИС Ненад Вуковић.

Фото: Јелена Маринковић

– Ову годину памтићемо по бројним позитивним догађајима, али прије свега по организацији Европског олимпијског фестивала (ЕYОФ), чиме смо у свијет послали једну лијепу слику и доказали да можемо одговорити великим изазовима. Недавно смо имали прилику да будемо дио Међународне бициклистичке манифестације„Трка кроз Србију“, што је од великог значаја за нас, јер је по први пут стартовала из Источног Сарајева. Иза нас је једна успјешна година; успјели смо очувати стабилност, изнашли смо могућност да помажемо свим нашим општинама. Један од многобројних пројеката којима смо приступили, а који не можемо да, овом приликом, не поменемо јесте пуштање у рад систем видео – надзора, који ће олакшати припадницима полицијских станица да ефикасније обављају свој посао, али и свима нама осигурати безбједан и угодан живот – рекао је предсједник Скупштине Града Источно Сарајево Мирослав Лучић.

Универзитетски професор Љубо Божовић казао је да је велика част бити крсни кум славе вољеног Града.

– Срећан сам што је руководство Града на челу са градоначелником Ненадом Вуковићем, препознало мој дугогодишњи рад и наградили га кумством. Ово признање припада свим мојим колегама – професорима на Универзитету, те свим радницима у области културе који живе и раде у ИС – додао је он.

Фото: Јелена Маринковић

У оквиру обиљежавања славе Града, дан раније је одржана Свечана академија на којој су уручена признања и награде, те уприличен богат културни програм. Повеља Града додијељена је Влади Србије, а Златна плакета постхумно некадашњем градоначелнику Предрагу Ласици.

Свети архијерејски сабор Српске православне цркве изабрао је Петра за митрополита дабробосанског са сједиштем у Сарајеву 1920. године. Досљедно је бранио православну вјеру и српско писмо и за његово вријеме у Митрополији дабробосанској подигнути су и освештани бројни храмови. Ухапшен је 12. маја 1941. године и заточен у затвор “Беледија”, а 15. маја исте године отпремљен је у загребачки усташки логор Керестинец. О његовом страдању постоји неколико верзија. Свети архијерејски сабор 1998. године прогласио је митрополита дабробосанског Петра за свештеномученика.