На подручју општине Соколац до краја ове седмице биће постављено 15 пластеника за социјално угрожене породице у укупној вриједности 35.000 КМ, рекао је Срни начелник општинског Одјељења за привреду и финансије Митар Пржуљ.

Он је навео да се постављање пластеника, чија је површина 24 метра квадратна, реализује у оквиру Регионалног програма локалне демократије на Балкану /РеЛОаД/.

Ријеч је о пројекту “Економско оснаживање вишечланих породица путем пластеничке производње”, за који УНДП обезбјеђује 70 одсто, а општина Соколац 30 одсто средстава. Биће организоване и едукације о овом начину производње.

Пржуљ је истакао да ће на подручју Сокоца у наредна два дана почети и реализација петогодишњег ИФАД пројекта, за који је до сада заинтересовано 20 породица које желе на овај начин да обезбиједе пластенике површине 50 метара квадратних.

– Пројекат се реализује посредством Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, а испорука и монтажа пластеника се очекује почетком наредног мјесеца – навео је Пржуљ.

Према његовим ријечима, у обезбјеђивању по једног пластеника вриједности 1.400 КМ, општина Соколац учествује са 300 КМ, ИФАД 700 КМ, а сами корисници 400 КМ.

Напомињући да се на подручју општине Соколац спроводи и пројекат “Унапређење хигијенских услова за бављење производњом млијека”, чија је укупна вриједност 18.500 КМ, Пржуљ је рекао да ће, захваљујући овом програму, бити обезбијеђени сви потребни хигијенски услови за пет станица за откуп млијека.

Он је навео да у сарадњи са билећком мљекаром “Пађени” и локалним Удружењем произвођача млијека за неколико дана треба да почне реновирање откупних станица за млијеко у Соколовићима, Жљебовима, Подроманији, Ћаваринама и Кнежини.

Пржуљ је нагласио да пројекат, који општина Соколац реализује заједно са УНДП-ом, подразумијева и едукацију о хигијенској исправности млијека.