Премијер Републике Српске Радован Вишковић позвао је вечерас посланике опозиције у Народној скупштини да се придруже иницијативи за смјену потпредсједника скупштине Сенада Братића, те да се јавности каже да ово није политичка побједа СНСД-а већ легални одговор на Програмску декларацију СДА.

– Сви који говоре да нема никаве разлике између садашње Програмске декларације СДА и декларације коју је ова партија усвојила прије 10 годна гријеше, јер је разлика суштинска и велика. Разлика је у томе што се у ранијим декларацијама СДА залагала за републику БиХ и грађанску државу кроз промјене уставног уређења. Промјене уставног уређења не може бити без сагласности два ентитета и три конститутивна народа и зато нас то није бринуло – рекао је Вишковић на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске.

Међутим, каже Вишковић, сада је “република БиХ” прокламована у програмским циљевима СДА, организована на принципу три нивоа власти – регионални, општински и државни.

– Значи ово нема везе са прудским спрозумом. Зато је из Српске дошао овакав захтјев и одговор. Скоро да нема разлике у ставу о наведеном документу свих политичких партија из Српске. За ово нам је неопходно потпуно јединство – додао је Вишковић.

Он каже да се испоставило да је Братићева оставка достављена на протокол Народне скупштине, али након што је заказана посебна сједница.

– Зато ништа не значи за ову сједницу. Нико ништа не крије и не видим ниједан начин да се оптужујемо за било шта у расправи о овој теми -каже Вишковић.

Он је нагласио да је српски члан Предсједништва БиХ и лидер СНСД-а Милорад Додик имао синоћ састанак са лидерима ПДП-а и СДС-а, а у предстојећу суботу је заказан састанак у Србији на највишем нивоу на коме ће бити ријечи о свим важним питањима.

– Лидеру СДС-а Мирку Шаровићу је синоћ понуђено да СДС изађе из власти на нивоу БиХ, а да СНСД не уђе у власт. То није прихваћено и званично је речено и када би хтјели да то урадимо има један који неће и био би проблем – навео је Вишковић.

Након тога, каже он, била је варијанта да партије заједно дјелују у оба парламента.

– Речено је да не може ни то. Такође, речено је да ће разговори бити настављени о чему јавност неће бити обавијештена, а онда је након састанка све објављено – рекао је Вишковић.

Вишковић је категоричан да све политичке партије морају имати јединствен став да би Српска била сачувана.

– Надам се да ћемо након састанка у Србији постићи компромис како да дјелујемо у будућности, јер је ово озбиљно питање за нас и удар је на Српску. Има много скривеног у документу СДА и то је велики проблем – каже Вишковић.

Шеф Клуба посланика СДС-а Миладин Станић тврди да власт жели од свега да направи представу, јер није хтјела да разговара са опозицијом о смјени Братића.

– Јесмо за разговор о свим питањима, посебно о оним који се односе на одлазак грађана, али и о економији и чињеници да институције Српске не плаћају порезе – рекао је Станић.

Посланик ПДП-а Драган Галић тврди да је СНСД био против смјене Братића, када је то тражио ПДП.

– Зашто тада нисте гласали за нашу иницијативу, а данас као браните интересе Републике Српске – рекао је Галић.

Подсјећамо, у Народној скупштини РС у току је посебна сједница на којој се расправља о смјени потпредсједника НС РС Сенада Братића на захтјев владајуће већине.